Hűsítő gyömbéres céklaleves

2017. július 20.
Jéghideg, gyönyörű, és még egészséges is: a kánikulában próbáljátok ki bloggerünk, Füge Kata frissítő gyömbéres céklakrémlevesét.

A nyári meleg a saláták és a jégbe hűtött krémlevesek időszaka, az alábbi leves pedig csupa frissítő hozzávalót tartalmaz: a gyömbér, a citrom és a tejföl is hozzájárul, hogy könnyebben viseljük a kánikulát. A főszereplő pedig a cékla, ami fantasztikus színt ad az ételnek: ha hiszünk a színterápiában, akkor ezzel a levessel mindenképpen jót teszünk magunknak és az egészségünknek. Ha nem, akkor csak simán élvezhetjük az elképesztő lila színt, és az isteni ízeket.

Jéghideg gyömbéres céklaleves
(2 főre)

1 közepes cékla
2 ek olívaolaj
3 cm friss gyömbér
5 dl víz
só, frissen őrölt bors
2 púpos evőkanál tejföl
1-2 facsarás citromlé
zellerlevél (ízlés szerint helyettesíthető kaporral vagy mentával)

A céklát meghámozzuk és 1 cm-es kockákra vágjuk (érdemes gumikesztyűt használni, hogy ne fogja meg a kezünket). Egy közepes lábasban melegíteni kezdjük az olívaolajat, majd rádobjuk a céklakockákat, és néhány percig kevergetve pirítjuk. Közben felszeleteljük a gyömbért, amit a céklakockákhoz adunk. Az egészet sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a vízzel. Lefedve nagy lángon 25-30 percig főzzük, amíg a cékla megpuhul.

Ekkor kihalásszuk a gyömbérdarabokat, és leturmixoljuk a levest. 10 percig hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a tejfölt és a citromlevet. Néhány órára hűtőbe tesszük, majd a választott zöldfűszerrel díszítve tálaljuk.