Meleg lime-os rizssaláta sült zöldségekkel

2017. augusztus 03.
Grillezett nyári zöldségek egy ütős vegán salátában – használjátok ki a nyári zöldségdömpinget bloggerünk, Füge Kata útmutatása alapján.

A nyári piacban az a jó, hogy olcsón lehet csodálatos zöldségekhez jutni, ami gyakorlatilag végtelen lehetőséget kínál a vega vagy akár vegán (azaz semmilyen állati eredetű hozzávalót nem tartalmazó) fogásokkal való kísérletezésre. Ha már az összes általunk ismert módon főztünk lecsót, akkor próbáljunk sütőben sütni paradicsomot és cukkínit, és állítsuk össze az alábbi ütős rizssalátát. Olyan finom és laktató, hogy önmagában is megállja a helyét, de grillezett húsok mellett sem utolsó. Az alábbi receptből kiderül az egyik legegyszerűbb rizsfőzési módszer is – ha még nincs bevált taktika, ezt érdemes kipróbálni.

Meleg lime-os rizssaláta sült zöldségekkel 
(2 adaghoz)

1 bögre jázminrizs
2 bögre forró víz
1 tk só

2 közepes cukkini
1 fej fokhagyma
20 dkg koktélparadicsom
4 ek olívaolaj
só, frissen őrölt bors
2 csokor petrezselyem
1 kisebb lilahagyma

Az öntethez:

5 ek olívaolaj
negyed lime frissen facsart leve
1 tk méz
só, frissen őrölt bors

A sütő 180 fokra előmelegítjük, és egy sütőlapra sütőpapírt helyezünk.

A cikkínit 2 cm-es kockákra vágjuk, a paradicsomokat félbe vágjuk, a fokhagymát pedig gerezdekre szedjük, de nem pucoljuk meg, csak a tetejét 5 mm szélességben levágjuk.

A cukkinit és a fokhagymát egy mély tálba tesszük, meglocsoljuk 2 ek olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd elrendezzük az előkészített sütőlapon. A megfelezett paradicsomokat mellé helyezzük, ezeket is megöntözzük olívaolajjal, majd sózzuk, borsozzuk, és 30 percre betesszük a sütőbe.

Közben megfőzzük a rizst (bármilyen szokásos módszert lehet alkalmazni, egy bevált taktika, ha a rizst szűrőben alaposan átmossuk, lecsepegtetjük, majd kisebb lábasban 2 ek olajon átpiríítjuk. Ezután felöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel, sózzuk. Nagyon magas lángon teljesen elforraljuk róla a folyadékot, majd lefedjük, lehúzzuk a tűzről, és 20-25 perc alatt kivárjuk, amíg átpárolódik a rizs. Minél tovább hagyjuk így háborítatlanul párolódni a rizst, annál finomabb lesz).

Amikor a zöldségek és a rizs is elkészült, összeállítjuk a salátát: a petrezselymet és a lilahagymát felaprítjuk és egy nagy tálba szórjuk. Hozzáadjuk a rizst, majd egy fedővel is rendelkező befőttesüvegben összerázzuk az öntet összes hozzávalóját. Ezt is a rizshez öntjük, majd jól átkeverjük. Végül a fokhagymákat megpucoljuk, és a sült cukkinivel együtt a rizshez adjuk. A sült paradicsom kerül az étel tetejére. Ha kell, utólag még sózhatjuk az ételt.