Mit csinálj, ha a gyerek megkapta az első telefonját?

2017. augusztus 29.
  Manapság már kétéves gyerekek is olyan magabiztossággal kezelik a tableteket, amiről mi csak álmodunk, és tény, hogy a szülők is sokszor nyugodtabbak, ha a kicsik már korán megkapják első mobiljukat. De mire érdemes ilyenkor figyelni?

Biztonságos böngészés

Először is gondoskodjunk róla, hogy a lehető legtöbb helyről kiszűrjük a felnőtteknek szánt tartalmakat. A Youtube-on elég könnyű ezt blokkolni, csak ügyeljünk rá, hogy a böngészőben és a külön applikációban is beállítsuk a korlátozást. Ugyanígy bizonyos alkalmazásokról is letilthatjuk őket: egy iPhone alapbeállításai között például könnyedén letilthatjuk azokat az appokat, amiket felnőtteknek szántak. Sőt, még azt is beállíthatjuk, hogy a gyerek applikáció-vásárlási szándéka esetén mi is kapjunk értesítést.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Vészhelyzet esetére

Mivel a szülők elsősorban úgyis saját megnyugtatásuk miatt mennek bele a mobilvásárlásba, vegyük biztosra, hogy a telefon garantáltan hasznos legyen vészhelyzetek esetén.  Állítsuk be a telefonkönyvben a rendőrséget, a családi orvost, és letölthetünk olyan „egészségügyi” alkalmazást is, ami eltárolja a gyerekek allergiáit, vércsoportját és kórtörténetét.

Beszéljük meg!

Fontos, hogy a kicsik korán halljanak a közösségi média ártalmas hatásairól, és tisztában legyenek vele, hogy a virtuális barátságok és a dicsekvő Instagram-fotók nem teszik őket boldogabbá. Ugyanígy beszéljük meg a telefonhasználatra vonatkozó szabályokat, például, hogy családi együttlétek, étkezések idején vagy lefekvéskor mindig tegyék el a mobilt.