Sírni nem szégyen, ellenben tényleg hasznos

2017. szeptember 01.
Már ösztönösen is érezni lehet, hogy egy kiadós sírás után sokkal könnyebbek, felszabadultabbak leszünk, de tudományos tények is igazolják a keserves zokogás pozitív élettani hatásait.

1. Méregtelenít

Egy Dr. William H. Frey nevű professzor szerint a stresszhez kötődő sírás (szóval nem az, ami a hagymavágástól vagy az asztallábba rúgástól jön ránk) segíthet kiüríteni a testből bizonyos káros kémiai anyagokat, mint például a stresszért is felelős kortizolt, így tényleg megkönnyebbülhetünk a könnyek után.

2. Kreatívabbá tesz

Sírás közben általában legmélyebb fájdalmainkkal és félelmeinkkel nézünk szembe, ez pedig amilyen fájdalmas, olyan építő lehet személyiségfejlődésünk szempontjából. A teljes kitárulkozás ráadásul érzékennyé és kreatívvá is tesz bennünket, szóval ragadjuk meg az alkalmat, hogy valamilyen formában kifejezzük önmagunkat.


Fotó: Profimedia – Red Dot

3. A legjobb antidepresszáns

A University of Florida kutatása szerint egy jó bőgés hatásosabb, mint bármelyik antidepresszáns a piacon. Valójában a felmérésükből az derült ki, hogy sírás után az emberek 88.8%-ka kimondottan jobban érzi magát, míg csak 8.4% mondta, hogy még pocsékabb lett a kedve a sírást követően.

4. Megerősít

De a sírás nemcsak azért jó, hogy kiadjuk a stresszt, hanem azért is, mert hosszútávon is megerősít minket. Vállaljuk fel a könnyeinket és ne takargassuk a hozzánk közel állók előtt. Ettől a bátor gesztustól sokkal erősebbek leszünk majd, könnyebben szembenézünk problémáinkkal és azt se felejtük, hogy épp az ilyen önmagunkkal való konfliktusok segítenek nekünk fejlődni az életben.

LifeHack