Sírni nem szégyen, ellenben tényleg hasznos

2017. szeptember 01. |

Már ösztönösen is érezni lehet, hogy egy kiadós sírás után sokkal könnyebbek, felszabadultabbak leszünk, de tudományos tények is igazolják a keserves zokogás pozitív élettani hatásait.

1. Méregtelenít

Egy Dr. William H. Frey nevű professzor szerint a stresszhez kötődő sírás (szóval nem az, ami a hagymavágástól vagy az asztallábba rúgástól jön ránk) segíthet kiüríteni a testből bizonyos káros kémiai anyagokat, mint például a stresszért is felelős kortizolt, így tényleg megkönnyebbülhetünk a könnyek után.

2. Kreatívabbá tesz

Sírás közben általában legmélyebb fájdalmainkkal és félelmeinkkel nézünk szembe, ez pedig amilyen fájdalmas, olyan építő lehet személyiségfejlődésünk szempontjából. A teljes kitárulkozás ráadásul érzékennyé és kreatívvá is tesz bennünket, szóval ragadjuk meg az alkalmat, hogy valamilyen formában kifejezzük önmagunkat.


Fotó: Profimedia – Red Dot

3. A legjobb antidepresszáns

A University of Florida kutatása szerint egy jó bőgés hatásosabb, mint bármelyik antidepresszáns a piacon. Valójában a felmérésükből az derült ki, hogy sírás után az emberek 88.8%-ka kimondottan jobban érzi magát, míg csak 8.4% mondta, hogy még pocsékabb lett a kedve a sírást követően.

4. Megerősít

De a sírás nemcsak azért jó, hogy kiadjuk a stresszt, hanem azért is, mert hosszútávon is megerősít minket. Vállaljuk fel a könnyeinket és ne takargassuk a hozzánk közel állók előtt. Ettől a bátor gesztustól sokkal erősebbek leszünk majd, könnyebben szembenézünk problémáinkkal és azt se felejtük, hogy épp az ilyen önmagunkkal való konfliktusok segítenek nekünk fejlődni az életben.

LifeHack

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Életmód