Így rántsd vissza magad a burnoutból

2017. szeptember 15.
A burnout, vagyis a kiégési szindróma sokakat érinthet, de nem kell pánikba esni, ha nálunk is bekövetkezik. Tudjuk, mivel van dolgunk, felejtsük el a tévhiteket és fókuszáljunk a megoldásokra!

A kihívások nélküli, repetitív munka, a sok stressz, az alacsony fizetés és a szociális kapcsolatok hiánya könnyen burnouthoz, azaz kiégési szindrómához vezethetnek. Ilyenkor teljesen kimerülünk, az energia hiányának még fizikai tünetei is lehetnek, a motiválatlanság pedig az élet minden területén rontja produktivitásunkat. Az azonban nem igaz, hogy a burnout miatt gyengévé és tehetetlenné válunk.


Fotó: Profimedia – Red Dot

A burnoutot úgy kell felfogni, mint testünk figyelmeztetését, amivel azt üzeni, ideje lelassítani és pihenni kicsit. A legtöbben persze azonnal magunkat kezdjük el hibáztatni, de fontos, hogy ne süllyedjünk bele ebbe az állapotba, hanem épp ellenkezőleg, próbáljunk meg tudatosan kijönni belőle – megoldás ugyanis tényleg létezik.

Először is pótoljuk be a pihenést: az alvás legyen szent, mindegy, hogy mennyi fontos dolgunk lenne még. Ne dolgozzunk éjszakába nyúlóan és fontos, hogy engedjük meg magaknak a szüneteket is – ne hagyjuk ki se az ebédszünetet, se a vakációt, és a hétvégét se fordítsuk munkára. És ami a legfontosabb: legyen tudatos tervünk! Szelektáljunk a teendők között, fókuszáljunk kevesebb dologra, próbáljuk meg reálisan felmérni erőforrásainkat. Ne hajtsuk túl magunkat és adjunk időt saját magunknak a hobbikra és a kikapcsolódásra is, hiszen csak rajtunk múlik, hogyan bánunk testünkkel és lelkünkkel.