Gyere velem vidékre: Fricska, Veszprém és a Balaton-felvidék esszenciája

2017. szeptember 22.
Péntekenként mostantól vidékre „kirándulunk" Fejes Rékával, a The Fairy Thing bloggerével. Izgalmas helyszínek, különleges emberek – lesz itt minden, ami vidék.

Mit találunk, ha ellátogatunk Veszprémbe? Történelmi épületeket, hangulatos utcákat és a város kedvenc bisztróját, ahol kéz a kézben jár a minőségi gasztronómia és a zavartalan nyugalom. Gyere velem a Fricskába!


Bisztró a patakparton

Veszprém bővelkedik macskaköves utcácskákban, árnyas parkokban és kulturális értékekben. Itt nőttem fel, ezért jól ismerem minden meghitt zugát. Gimnazista korom óta rituálé a baráti találkozók során felsétálni a várba, és végignézni a régi városrész piros cserepes házain, a surló fényben kirajzolódó viadukton és a párás, kék hegyvonulaton. Egy ilyen alakommal láttam meg először a Fricskát. A Benedek-hegy árnyékában, a Séd patak melletti régi malom épületébe költözött be, a füvön üres padok sorakoztak. A veszprémiek egyik jellemző, bár kevésbé előnyős tulajdonsága, hogy nehezen nyitnak a változások felé, de ha egyszer megszeretnek valamit, büszkén veszik fel a város kincseinek listájára. A Fricska története is hasonlóan alakult, a romkocsma egy nap a semmiből termett a patak partján, akár a mesében; óvatosan bár, de megtelt a helyiekkel. Mára rengeteget változott mind a gasztronómiai élményt, mind az épületet tekintve – bisztróvá keresztelkedett. Nyaranta élvezhetjük a teraszt, a kánulikában valamelyik pad garantáltan a patak fölött köt ki, ahonnan a bevállalósabbak a vízbe lógathatják a lábukat, de választhatjuk a hintaágyat vagy a színes babzsákfoteleket is. A kisebbek pedig bevehetik az Elfekvőként becézett háromkerekű motor szalmával megrakott platóját. Télen a teraszt a benti programok pótolják, zenei produkciók, slam poetry és filmestek.

Hagyomány és megújulás

A Fricska megújult konyhája egyaránt képviseli a forradalmi ízeket és a hagyományos recepteket. Három éve a bisztró hamburgeréről lett híres, ami házi ketchuppal és mustárral, kézműves sajttal készül, héjában sült burgonyával tálalva. Bár a hamburger megmaradt, a konyha a gourmet streetfood irányába indult el. Mede Ádám, az ország legjobb fiatal séfje, aki előzőleg olyan Michelin-csillagos éttermekben dolgozott, mint a Costes és az Onyx, olyan kompozíciókat álmodott meg, amelyek tradicionális recepteken alapulnak, minőségi, helyi alapanyagok felhasználásával készülnek, mégis inspirálódnak más tájak ízvilágából is. Az étlapon megtalálhatjuk az újragondolt húslevest, a sült tyúklevest, de új köntösben akár a pacal pörköltet is. A konyha mellett grillterasz is nyílt, ami a klasszikusabb vonalat képviseli. A vegáknak sem kell búsulniuk, az étlapon megtalálhatjuk a híres hamburger vegetartiánus hamburgert vagy a nagy kedvencet, a töltött padlizsánt. Figyelnek a gyerekekre is, akinek külön menüsort állítottak össze. A desszertet sem ajánlatos kihagyni, az Idenézz! Törökméz sós vaníliakrémmel, áztatott piskótával és kakukkfűvel egyszerre idézi a gyerekkori majálisok emlékét és kalauzol egy új ízvilágba. Az árak megfelelnek a minőségi alapanyagoknak, de alacsonyabbak, mint más bisztróké. A csapat célja, hogyan a Fricska egy olyan hellyé váljon, ahol mindig jót lehet enni.

 

Piri, a Fricskutya

Pirit mindenki szereti. Piri a Fricska arca, a bisztó logója, a hely háziasszonya, aki mindenkivel foglalkozik egy kicsit. Piri egy három éves weimari vizsla és a vendégek nagy kedvence. Kétségtelenné teszi, hogy a Fricska kutyabarát hely. Itt négylábúak is jól érzik magukat, Piri körbevezeti őket a birodalmában, megmutatja, hol lehet megtalálni a kikészített vizes tálat, mennyire biztonságos közel menni a patakhoz, és hol lehet a legtöbb lepattanó morzsához jutni.

Legutóbb Kávéval, a tacskó testvéremmel tértünk be egy italra, és köszöni szépen, kielégítő ellátást kapott. A Fricska nem csak egy bisztró, hangulatában sokkal oldottabb, mindenki úgy érkezik, ahogy neki a legkényelmesebb: nagy családdal, gyerekekkel, kutyával, biciklivel, strandpapucsban vagy nagyestélyiben valamelyik helyi koncert után. A Fricskában mindenki otthon érezheti magát. A legrégebbi törzsvendégek nevei szerepelnek a piros padokon, ahogyan Pirié vagy a takarító nénié, Vali nénié is.

Veszprém és a Balaton-felvidék esszenciája

A Fricska csapatának a jövőre nézve is nagy terveik vannak. A bisztró mellett álló kanoki házból egy nyolc szobás design hotelt szeretnének kialakítani jövő tavaszra, eredeti állapotába visszaállítani a hatszáz éves malmot és egy olyan közösségi teret létrehozni, ahol főző tanfolyamok, csapatépítő tréningek és más rendezvények tudnának megvalósulni. Ha valaki Veszprémbe látogat, a Fricskában megkaphatja a Balaton-felvidék esszenciáját mind a gaszrtronómiában és a kultúrában, mind vizualitásában és hangulatában. A megújult térben kóstolóesteket és tematikus vacsorákat is terveznek.

Gyere velem a Fricskába!

A Fricskát azoknak ajánlom, akik rövid látogatást tesznek Veszprémben. A bisztró néhány percre van a Margit-romoktól és egy rövidebb sétára az állatkerttől vagy a Veszprémvölgytől. A teraszról kilátás nyílik a várra, István és Gizella szobrára és a Benedek-hegyre, a völgyben a Séd csordogál. Piri egyaránt szeretettel várja a gyerekeket és a kutyákat.