Ezerféle piskótarecept létezik, a választást általában az határozza meg, hogy milyen alapanyagokkal rendelkezünk. Az alábbi sütemény annyira finom és addiktív, hogy érdemes beszerezni hozzá egy kis tasak őrölt gyömbért. A süti önmagában is isteni, de adhatunk hozzá friss gránátalmát, pürésített mangót, vagy a szezonban elérhető más egzotikus gyümölcsöt, esetleg kínálhatjuk lekvárral vagy sós karamellszósszal is. Ez a piskóta napokig friss és puha marad, ezért jó ötlet lehet előző nap elkészíteni, és a hétvégi kirándulásra is magunkkal vinni.
Puha gyömbéres piskóta
210 gramm liszt
1 csipet só
1 tk sütőpor
1 tk őrölt gyömbér
½ tk fahéj
170 gramm kristálycukor
1 csomag vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja
4 tojás
fél citrom kifacsart leve
1 dl tejszín
90 gramm vaj
1 tk vaníliakivonat
fahéjas porcukor vagy egyéb kiegészítő (lásd a bevezetőben) tálaláshoz
A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
A vajat mikróban felolvasztjuk, és félretesszük hűlni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót, a sütőport, az őrölt gyömbért és a fahéjat.
A kristálycukrot egy másik, nagyobb tálba szórjuk. Hozzáreszeljük a citromhéjat, és összemorzsoljuk. Kézi habverővel egyesével hozzádolgozzuk a tojásokat, majd a citrom kifacsart levét és a tejszínt is hozzákeverjük. Két részletben hozzádolgozzuk a lisztes keveréket, végül a vaníliakivonattal elkevert olvasztott vajat is.
Egy kenyérsütő- vagy gyümölcskenyér-formát kibélelünk sütőpapírral, majd beleöntjük a tésztát. 60 percen át sütjük, a végén tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Fahéjas porcukorral, lekvárral, vagy szezonális gyümölcsök kíséretében tálaljuk.