Édes kényeztetés egyszerűen: mennyei lime-os és citromos keksz

2017. október 05.
A hétköznapi rohanásban is varázsoljatok citrusos kekszeket pillanatok alatt: lime-os és citromos édes kényeztetés a héten bloggerünktől, Füge Katától.

Egyre többen próbálunk tudatosabban odafigyelni a cukorfogyasztásunkra a mindennapokban, és minél több információt gyűjtünk, annál lehetetlenebbnek tűnik teljesen kiűzni az életünkből a „fehér mérget”. Egyrészt nehéz valóban felmérni, mi mennyi cukrot tartalmaz, másrészt nem könnyű elképzelni, hogy egyetlen falat édességet se együnk egész nap.

Mindkét problémát áthidalja a tudatosság, és az alábbi recept: ebben a lime-os citromos kekszben van némi cukor, így megvan az édes élvezet, viszont légmentesen záródó sütisdobozban napokig eláll, azaz egyszeri munkával több napig ehetünk egy-egy falat édességet.

Lime-os, citromos keksz

125 gramm vaj
100 gramm barnacukor vagy porcukor
1 tojás
1 lime reszelt héja
negyed citrom kifacsart leve
300 gramm liszt
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só

A tetejére:

5 ek poruckor
1 lime kifarcsart leve
1 lime reszelt héja

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A vajat mikróban melegítsük fel kissé (hogy puha, de nem folyós állagú legyen), majd robotgép segítségével keverjük ki a porcukorral. Keverjük bele a tojást, a lime héját és a citromlevet.

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral és a sóval. Szórjuk mindezt a cukros vajhoz, és fakanállal, majd a kezünkkel gyúrjuk egynemű tésztává. Egy lisztezett felületen sodrófával (vagy egy már üres borosüveg segítségével) nyújtsuk fél cm vékonyra a tésztát, és egy sütiszaggatóval (vagy egy vizespohárral) szaggassuk ki. Érdemes közben a formázásra használt eszközt folyamatosan lisztbe mártani, hogy ne ragadjon rá a tészta.

Egy sütőlapra sütőpapírt fektetünk (vagy kivajazzuk), és arra helyezzük a kekszeket. 11 perc alatt megsütjük őket. Közben keverjük ki a porcukrot a lime levével. Amikor a kekszek elkészültek, egyenként fél teáskanálnyi cukros lime-lével vonjuk be őket. Végül szórjuk meg a lime reszelt héjával. Szobahőmérsékleten Kb. fél óra alatt megszilárdul és megfelelően lehűl a süti.