Szavak helyett képek

2017. október 21.
A fiatal generáció új kommunikációs eszköze a fotó és a videó.

Ahelyett, hogy hosszú írásos üzenetekben fejeznék ki a gondolataikat, érzéseiket, okostelefonjuk kamerájával örökítenek meg egy történést, egy hangulatot, és a közösségi oldalakon máris küldik tovább az ismerőseiknek. Nekünk, a szüleiknek, az X generáció tagjaként nehéz ezt megérteni és elfogadni. Mi még könyveken nőttünk föl, a szavak, a fantáziánkat megmozgató írott történetek ereje fontos számunkra. A fotók és a videók megmaradnak a művészi önkifejezés vagy az emlékek megőrzésének eszközéül. Vagy mégsem?

Nálam az áttörést egy új okostelefon jelentette és egy különleges workshop New Yorkban, amelyet a Samsung Galaxy Note8 okostelefon nemzetközi bemutatója alkalmából rendeztek augusztus végén. Meghívott sztárvendégként, a világ egyik legsikeresebb divatbloggere, divatfotósa, a The Sartorialist blog szerzője, Scott Schuman avatott be minket az okostelefonnal történő fotózás rejtelmeibe. A több mint egymillió követővel rendelkező blogger digitális kamerájával és mobiltelefonjával járja a világot, fotózza az embereket. Tanácsai, személyes tapasztalatai sokat segítettek abban, hogy néhány óra gyakorlás után már élvezettel készítsek fényképeket és videókat az új okostelefonommal. Persze könnyű dolgom volt, New York felhőkarcolói szolgáltak díszletül a frissen szerzett tudásom gyakorlatba történő átültetéséhez. Gyermeki rácsodálkozással, lelkesedéssel mindent és mindenkit lefotóztam a környezetemben. Egy idő után már élőben közvetítettem élményeimet a családomnak, ismerőseimnek. Ekkor szembesültem azzal az érzéssel, amit a 13 éves fiam folyamatosan átél, amikor fotóit, videóit posztolja a közösségi oldalakra: egy hangulatos kép, videó gyorsabban és látványosabban adja át az élményeinket, mint a leírt szöveg, és az ismerősök válasza lájkok vagy kommentek formájában azonnal érkezik is. Ha megvan az alaptudásunk és kellő gyakorlatunk a mobiltelefon kamerájának használatához, nyugodtan szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, a kreativitásunknak semmi sem szabhat határt.

Hazatérve New Yorkból az elmúlt hetekben, amióta egy Samsung Galaxy Note8 okostelefon büszke tulajdonosa vagyok, soha nem hagyok ki egyetlen helyzetet sem, hogy minden számomra érdekes embert, szituációt megörökítsek a telefonommal. Mivel a készülék mindkét kamerája felér egy jó minőségű fényképezőgép kamerájával, a fotók és filmek minősége kiváló. Azóta megszaporodtak a posztjaim az Instagram-oldalamon, fotóriporterként Insta-sztorikban számolok be sajtótájékoztatókról, divatbemutatókról, életem fontosabb eseményeiről. Jólesik, hogy az ismerőseim örülnek a beszámolóimnak, és ha személyesen nem is találkozhatnak velem olyan gyakran, mint azt szeretnénk, így követhetik mozgalmas életemet.