6 dolog, ami nem létezne a nők nélkül

2018. március 24.
Jöjjön néhány hétköznapi tárgy, zseniális technológia és kreatív ötlet, ami ma nem létezhetne a nők nélkül.

Sör

A világ legmacsóbb itala ma már szinte a férfiasság szimbólumának számít, de Jane Peyton történész szerint az erjesztett italt először nők kezdték el főzni az otthonaikban.

WiFi

Nem lenne WiFi Hedy Lamarr színésznő nélkül, akinek egyszer csak elege lett Hollywoodból és aki úgy döntött, inkább a tudomány felé fordul. A második világháborúban Lamarr szomszédjával, egy George Antheil nevű zongoraművésszel együtt kifejlesztette az „alkalmazkodó frekvenciaugrás elvét”, amivel nemcsak a haditengerészeti adatátvitel fejlesztéséhez járult hozzá, de megteremtette a Bluetooth és a Wifi technológiájának alapjait is.

Hedy Lamarr – Fotó: Profimédia – Red Dot

Hajkefe

Talán apróságnak tűnik, de valószínűleg elég nehéz lenne az élet nélküle: a hajkefét egy fekete nő, a manhattani Lyda Newman találta fel, aki 1898-ban adta be a szabadalmát az első szintetikus szálakkal kialakított hajkefére.

Filteres kávé

Ha ennél egy perccel sem várnánk többet a kávénkra, egy nőnek tartozunk köszönettel. A német háziasszony, Melitta Bentz 1908-ban rukkolt elő a filteres kávéfőző technológiájával, hogy ne kelljen reggelente a kávészemek őrlésével bajlódnunk.

Eldobható pelenkák

Pelenkát persze már elég régóta használ az emberiség, de a mai csomagok könnyen használható, eldobható pelenkáinak előzményét egy nő, Marion Donovan alkotta meg. Donovannek elege volt már belőle, hogy állandóan átáznak a textilek és összemocskolják a lepedőket is, ezért speciális, vízálló pelenkákat alkotott. Bár 1951-ben levédette találmányát, korában sosem talált gyártót a termékhez – a férfiak egyszerűen nem tartották olyan fontosnak.

Monopoly

Lehet gyűlölni vagy imádni, az biztos, hogy a Monopoly már régóta az egyik legnépszerűbb társasjáték. A játék első verziójával Elizabeth „Lizzie” Magie állt elő még 1903-ban, de 30 évvel később Charles Darrow ellopta és nagyon hasonló formában újraalkotta a társasjátékot. Darrow 1935-ben eladta a jogokat a Parker Brothersnek, azóta pedig tévesen az ő nevéhez kötjük a Monopoly-t.