Keltsük életre a kerti hortenziánkat

2018. április 14.
Suplicz Rita, a Gardenista szerzőjének szuper tippjei kertszépítőknek.

Csak a frissen szaporított bébihortenziákat szoktam takarni télen, de a most márciusban beköszöntött mínusz tízet is elérő „újratél” miatt betakartam mindegyik kerti hortenziám tövét egy-egy jó vödörnyi komposzttal kevert földdel. Tele voltak már rügyekkel, megszakadt volna a szívem, ha vissza kell vágnom a felére őket, hiszen úgyis olyan lassan nőnek…

Ma már úgy látom, szépek maradtak, ilyenkor már jócskán tele vannak rügyekkel, és jól megkülönböztethető, melyik fagyott el és melyik nem. Ahhoz, hogy idén jól felkészülve várjuk a virágzásukat, érdemes nekik besegíteni és elindítani őket az évadra. Én három dologra koncentrálok idén is:

 

Le a kupacolással: a kicsik (és jelen esetben a nagyobbacskák) kupacolását kézzel eltávolítjuk a növény tövéről. Nagyon óvatosan dolgozzunk, mert olyan könnyen esnek le a rügyek, hogy csak úgy zokogsz majd…

Vágjuk vissza: ezzel csak csínján kell bánni a kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) esetében. Csak a tavalyi virágok megszáradt maradványait vágjuk le az első élő rügyig. Ferde, éles vágással, hogy a vízcseppek szépen le tudjanak folyni. Ezeken kívül az esetleg elfagyott, vagy teljesen élettelen, elszáradt ágakat vágjuk ki tőből, vagy az első élő, erős rügyig. Nagyobb növény esetében akár jobban is megmetszhetjük tavasszal, több virággal hálálja meg.

Javítsuk fel a földjét: én minden tavasszal veszek két nagyobb zsák savanyú kémhatású ültető földet a négy növénynek. Főleg „rododendronoknak ajánlva” lehet kapni, ez éppen tökéletes a hortenziáknak, bátran vegyétek meg ti is! A hortenzia töve körül fellazítjuk kézi kapával a földet úgy, hogy a gyökereket ne sértsük meg, és kézzel szépen átforgatjuk a savanyú földdel, beledolgozzuk a tápanyagdús, értékes földet.

Két évvel ezelőtti kép az én sötétlevelű hortenziámról. Imádom!

Ez a három lépés nálam remekül bevált az árnyékimádó kerti hortenziáknál, évről évre szebbek az én csodás bokraim. Sok virágot, sok sikert nektek is az idei szezonra!

Még több kerti tippet a Gardenista oldalán találtok!