Feltörekvők: Krnács Dóra, a Psy Dog Design megalkotója

2018. június 05.
Legfőbb inspirációja India, a spirituális világ és az anyaföld szeretete. A nyakörvek és a pórázok elkészítése során különös figyelmet szentel a kényelemnek és a praktikusságnak. Krnács Dóra designerrel az extrém kutyadivatról és az egyediségről beszélgettünk.

Mióta vagy kutyatartó?

Immáron nyolc éve van az életünkben Ribizli, a szeleburdi kis pitbull terrier.

Honnan jött az ötlet a nyakörvdesignhoz?

Kezdetben saját kedvencem számára készítettem nyakörveket, mivel a boltok polcain nem találtam a stílusomhoz illő darabokat. Később a barátok kezdtek el tőlem nyakörveket rendelni, majd az ő barátaik is. Egyszer csak azon kaptam magamat, hogy sorozatban varrom a termékeket. Így született meg a mikrovállalkozásom, amelyet először az egyik legközkedveltebb közösségi oldalon kezdtem el felfuttatni és promotálni.

Mi a Psy Dog Design koncepciója?

Először is szeretném megemlíteni, hogy nem csak az én kreativitásom kerül bele a termékekbe, hanem a megrendelőké is. Mindenki úgy állítja össze a nyakörveket, a pórázokat és a hámokat az adott palettából, ahogyan azt ő megálmodta. A kényelmes viselet érdekében a nyakörveket a megrendelők igényei és az általuk kért méretek alapján készítem el. A pórázok mérete és típusa is a gazdikra van bízva, hiszen mindenki különböző igényekkel rendelkezik. Természetesen vannak kész darabjaim is, amik közül lehet válogatni. Különböző kézműves fesztiválokon illetve fesztiválokon szoktam megfordulni, ahol a már meglévő termékekből tudnak választani a leendő vásárlók. Természetesen, ha nem találnak az ízlésüknek megfelelő darabokat, akkor rendelésre is van lehetőség. Ugyanakkor a kutyusuk testi adottságai is eltérnek, így mindenki könnyedén el tudja készíttetni a megfelelő méretet kedvencének. Plusz erősségként kiemelném, hogy limitált darabszámban készítem a termékeimet. Azonos minta vagy kötél szinte sosem kerül vissza a kínálatba. Ez néha kellemetlen tud lenni, ha valaki pont kinézett magának egy korábbi darabot, de nem szegem meg a saját elveimet, így fenntartva az egyediséget.

Nagyon különleges színpalettát, illetve mintákat használsz. Mi inspirál tervezéskor?

Fő inspirációm Mama India. Le sem tagadhatom, hogy mennyire magával ragadott. A termékekben igyekszem visszatükrözni azt a kis világot, ami ott van. Ugyanakkor az indián, törzsi és rituális világ is megérintett, az anyaföld szeretete. Összességében több kultúra keveredésének letükröződése a végeredmény, amely egy bohém stílusvilág.

Saját kezűleg készíted a termékeket. Mesélj kicsit a kivitelezés folyamatáról!

Rendhagyó módon a pórázokkal kezdem a bemutatást. Őket nagyon jó minőségű hegymászó kötelekből készítem, kézzel varrom és paracord zsinórokkal díszítem. Ez az egyik legnehezebb munkafolyamat, mert nagyon igénybe veszi a kezemet, viszont a végeredmény annál szebb. A nyakörveknél egy hevederpánt és egy szövött szalag kerül összevarrásra géppel, majd a végén kézi szegecseléssel zárul. Itt fontos megemlíteni, hogy ráteszek pár centit a megrendelőtől által megadott adatokra, hogy be lehessen állítani rajta a kutya megfelelő méretét – gondolok itt esetlegesen a fogyásra, hízásra is. Tapasztalatom szerint a plusz szegecselés növeli a nyakörv élettartamát és biztonságosabb is. Bőr nyakörveknél is több fajta technikát használok például ragasztok, varrok és szegecselek is.

Milyen alapanyagokat használsz?

Főként műszálas hevederpántot alapként, hozzá pedig szövött pamut szalagot, illetve – ahogy már említettem – hegymászó kötelet és bőrt is. Emellett rengeteg bolondos kiegészítőt is pl.: gyapjú bogyókat, pamut rojtokat, csipkéket, stb.

Mitől lesz kutyabarát egy nyakörv?

Elsősorban attól, hogy megfelelő a mérete, hiszen fő a kényelem. Egy jó nyakörv nem szorul a kutya nyakán, de biztonságosan tart. Az anyagválasztás is fontos szempont, hiszen fontos, hogy könnyen tisztítható legyen. Én csatot sem használok, ezzel is könnyítem, úgymond „puhítom” a nyakörveket.

Sok gazdi számára ugyanolyan fontos kedvence megjelenése, mint a saját stílusa. Mi volt az eddigi legextrémebb kívánság?

Ez valóban így van, nálunk is. Volt, hogy esküvőre készítettem hámot, amit gyönyörű hófehér csipkével kombináltam. Máskor az egyik hölgy vásárlóm kutyusának készítettem nyakörvet és ahhoz kért magának nyakláncot és karkötőt. De volt már övtáska megrendelésem is, amelyen visszaköszönt a szalag a nyakörvről. Általában igyekszem én magam is az extrém megjelenésre törekedni alkotás közben, ebből kifolyólag a vásárló közönségem fantáziája sem szokványos.

Mik a céljaid a branddel a jövőre nézve?

Jelenleg az utolsó simításokat végzem a weboldalamon, amelyet angol nyelven terveztem és szerkesztettem. A következő lépés a weboldal egy magasabb szintre emelése, amely egy webshop formájában fog megelevenedni.

 

Szerző: Véber Zsuzsanna