Nagy mázlijuk van a színműsöknek, hogy az egyetemükkel szemben – épp egy éve – nyílt egy olyan hely, ahol a szünetben bedobhatnak egy presszót, ehetnek tapast, de sangriáért sem kell messzire menniük már a nap végén. Ez a kívülről picit párizsi, kicsit berlini, konyháját tekintve viszont mediterrán-közel-keleti vonalat képviselő tapas bár a Vas Manci, az Urániától két percre.
Lengyel Polett, a hely megálmodója egyenesen Valenciából hozta el a belvárosba a spanyol tengerparti konyhát és életérzést, amelyet az ételek mellett leginkább a vele eltöltött beszélgetés közben érzünk át leginkább. Polli öt évet élt a mindig napsütéses Baleár-tenger partján és szívta magába mindazt, amit nagy szerencsénkre, egy éve már itt, a Vas Manciban életre hívott. Mégsem akart csupán tapas bár lenni, így jött a képbe a humusz, tabbouleh és társai és így vált a Vas Manci konyhája a mediterrán-közel-keleti konyha fúziójává.
Spanyolosan a tapasokkal kezdtük az ebédet, köztük a kedvencemmel, a zöldfűszeres labneh-val, vörösboros pirított chorizóval, fetás pepperoni paprikával és fűszeres mór csirkenyársakkal. Amitől pedig a világot járt, jó barátom is teljesen odavolt, az a tapasok mellé érkező gluténmentes, brazil sajtos tápióka zsemle, az úgynevezett pao de queijo, amiből bármikor bármennyit meg tudnánk enni mostantól.
Képeinkért kattints a galériára!
Aki nem túl éhesen érkezik ebédidőben, a tapasoktól pont jól fog lakni, ahogy mi sem maradtunk éhesek, de a hummuszt semmiképp sem szerettük volna kihagyni. Épp olyan volt, amilyennek elképzeltük, friss, házi és nagyon finom.
A mejillones al cava a tavaszi menü fénypontja, ami nem más, mint pezsgőszószban tálalt fekete kagyló kovászos kenyérrel. Még ha nem is éppen ez a szomszédos egyetemisták hétköznapi betevője, a mediterrán seafood elvárásokat biztosan felülmúlja majd.
Júliusban megújul az étlap, a tavaszi menüt és az általunk kipróbált ételeket még júniusban lehet megtalálni, de biztosak vagyunk benne, hogy Polliék a nyáron sem okoznak majd csalódást.
Kiknek ajánljuk: azoknak, akik szeretnek délre utazni, laktató de különleges ételeket kóstolni, és külön öröm, hogy gondolnak a vegákra, vegánokra és az ételérzékenyekre is!
Árfekvés: ár érték arányban teljesen korrekt árakon kaphatók, a humusz répasalátával például 950 Ft, egy tapas friss zöldsalátával és kovászos kenyérrel 980 Ft, az extrább főételek pedig 2000-3450 Ft körül mozognak alapanyagtól függően.
Mikor: a nap bármelyik szakaszában, ha megéhezünk, vagy mondjuk csak tapasozni van kedvünk, de vacsorázni érdemes időben jönni, mert akkor vannak a legtöbben. Mi biztosan visszatérünk valamelyik este sangriázni is.
Marie Claire plusz: a pao de queijo és Polli vendégszeretete.
Szöveg és fotó: Bodnár Zsófia