Kedvenc helyünk a héten: Vas Manci

2018. június 13.
Stílusos és egyedi, elegáns és trendi – valamiért a Marie Claire kedvence. Különleges helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Nagy mázlijuk van a színműsöknek, hogy az egyetemükkel szemben – épp egy éve – nyílt egy olyan hely, ahol a szünetben bedobhatnak egy presszót, ehetnek tapast, de sangriáért sem kell messzire menniük már a nap végén. Ez a kívülről picit párizsi, kicsit berlini, konyháját tekintve viszont mediterrán-közel-keleti vonalat képviselő tapas bár a Vas Manci, az Urániától két percre.

Lengyel Polett, a hely megálmodója egyenesen Valenciából hozta el a belvárosba a spanyol tengerparti konyhát és életérzést, amelyet az ételek mellett leginkább a vele eltöltött beszélgetés közben érzünk át leginkább. Polli öt évet élt a mindig napsütéses Baleár-tenger partján és szívta magába mindazt, amit nagy szerencsénkre, egy éve már itt, a Vas Manciban életre hívott. Mégsem akart csupán tapas bár lenni, így jött a képbe a humusz, tabbouleh és társai és így vált a Vas Manci konyhája a mediterrán-közel-keleti konyha fúziójává.

Spanyolosan a tapasokkal kezdtük az ebédet, köztük a kedvencemmel, a zöldfűszeres labneh-val, vörösboros pirított chorizóval, fetás pepperoni paprikával és fűszeres mór csirkenyársakkal. Amitől pedig a világot járt, jó barátom is teljesen odavolt, az a tapasok mellé érkező gluténmentes, brazil sajtos tápióka zsemle, az úgynevezett pao de queijo, amiből bármikor bármennyit meg tudnánk enni mostantól.

3 fotó megtekintése

Képeinkért kattints a galériára!

Aki nem túl éhesen érkezik ebédidőben, a tapasoktól pont jól fog lakni, ahogy mi sem maradtunk éhesek, de a hummuszt semmiképp sem szerettük volna kihagyni. Épp olyan volt, amilyennek elképzeltük, friss, házi és nagyon finom.

A mejillones al cava a tavaszi menü fénypontja, ami nem más, mint pezsgőszószban tálalt fekete kagyló kovászos kenyérrel. Még ha nem is éppen ez a szomszédos egyetemisták hétköznapi betevője, a mediterrán seafood elvárásokat biztosan felülmúlja majd.

Júliusban megújul az étlap, a tavaszi menüt és az általunk kipróbált ételeket még júniusban lehet megtalálni, de biztosak vagyunk benne, hogy Polliék a nyáron sem okoznak majd csalódást.

Kiknek ajánljuk: azoknak, akik szeretnek délre utazni, laktató de különleges ételeket kóstolni, és külön öröm, hogy gondolnak a vegákra, vegánokra és az ételérzékenyekre is!

Árfekvés: ár érték arányban teljesen korrekt árakon kaphatók, a humusz répasalátával például 950 Ft, egy tapas friss zöldsalátával és kovászos kenyérrel 980 Ft, az extrább főételek pedig 2000-3450 Ft körül mozognak alapanyagtól függően.

Mikor: a nap bármelyik szakaszában, ha megéhezünk, vagy mondjuk csak tapasozni van kedvünk, de vacsorázni érdemes időben jönni, mert akkor vannak a legtöbben. Mi biztosan visszatérünk valamelyik este sangriázni is.

Marie Claire plusz: a pao de queijo és Polli vendégszeretete.

Szöveg és fotó: Bodnár Zsófia