Ennyi az ideális testzsír százalék

2018. június 23.
A testsúly rengeteg különböző tényezőn múlhat, ezért sok szakértő szerint jobban járunk, ha a testzsír százalék mentén igyekszünk megítélni alkatunkat. Most elmondjuk, mennyi az annyi!
Fotó: Unsplash.com

A testsúlyunk – akár a kor – csak egy szám, ami persze jó iránymutató, de egyáltalán nem mondja meg garantáltan, mennyire egészséges a testalkatunk. Például az izom sokat hozzáadhat súlyunkhoz, ahogy az is lehetséges, hogy nehezebb a csontozatunk az átlagnál. Épp ezért sok szakértő gondolja, hogy inkább a testzsír százalék mentén érdemes megítélni fittségünket – persze ez sem annyira egyszerű.

Rengeteg faktort számításba kell venni, ha azt akarjuk megnézni, mennyi a „jó zsír” a szervezetben, így például az is elképzelhető, hogy egy normál testalkatú emberben több a testzsír, mint amennyit külseje feltételezne. A nem, a kor és az életmód (elsősorban a mozgás mennyisége) is fontos tényezők, de alapvetően kijelenthető, hogy a 18 és 39 év közötti nőknél 21 és 32 százalék között mozog az egészséges testzsír mennyisége. 40 és 59 év között 23-33 százalékos intervallum az ideális, míg 60 és 79 között 24-35 százalék.

De a legfontosabb, hogy az egészséges testalkatot ne csak számokkal mérjük, vegyünk figyelembe hozzá minden életmódbeli tényezőt!