Gondolj a télre! – 10 zöldség nyári vetése őszi/téli szürettel

2018. július 19.
Nyáron nagyon könnyű belefeledkezni a saját termésbe, de legyél most is előrelátó, és télen nagyon hálás leszel magadnak! Ha keletkezett néhány üres folt az ágyásban, adok pár tippet, hogy mivel vesd be még nyáron, hogy ősszel vagy akár télen is friss zöldséget szüretelhess!

VETÉS: JÚLIUS-AUGUSZTUS

SZÜRET: OKTÓBER-DECEMBER

Mire figyelj?

A téli zöldségeket nem kell palántáznod, a magokat szórd egyenesen az ágyásba. A nyári vetésnél három fő ellenséged van: a meleg, a szárazság és a kártevők. Vetéskor alaposan locsold meg a talajt, kövesd figyelemmel a csírázás folyamatát és akár naponta is öntözd, ha nagy a szárazság. A kártevők ellen fedd le fátyolfóliával a növekvő termésed.

Édeskömény (ánizskapor)

A meleg nyári talaj tökéletes környezet az édeskömény magok növekedéséhez, a rövidülő nappalok miatt pedig kisebb a veszélye a felmagzásnak. Egyedül a szárazságot viseli rosszul a csírázás időszakában, ezért tartsd nedvesen a talaját az első időkben, nyugodtan tehetsz köré fűnyesedéket is mulcsként. A kifejlett gumó már nem ilyen érzékeny és még egy kis fagyot is elvisel. Októberben-novemberben fogyaszthatod is – nyersen, sütve vagy párolva! Még cserépben is vetheted. (Én ezt vetem: ‘Fennel di Firenze’)

Cékla

Nem a legnépszerűbb zöldség, de vegyél példát a menő éttermekről, ahol reneszánszát éli a cékla és élvezd a fakó hónapokban is a vibráló színeit. Golflabda-méretben a legfinomabb, de néhányat tarts meg teniszlabda-méretig is megnőni. A gyönyörű leveleit mángoldként fogyaszthatod, a kisebb leveleket még nyersen is nyugodtan elrágcsálhatod. A csírázáshoz kell neki a sok nedvesség, ezért áztasd be a magokat fél órára csapvízbe vetés előtt. Ha látod, hogy a cékla felülete parafa-szerű lesz, akkor több vízre van szüksége. Palántázhatod is és cserépben is vethető! (Én ezt vetem: ‘Detroit 2’)

Jégcsapretek (sörretek, japán retek) és fekete retek

Októbertől decemberig fogyaszthatod nyersen vagy párolva. A náthaszezonban kifejezetten jól jön majd! (Én ezt vetem: ‘Mooli Mino Early’ jégcsapretek)

Endívia és cikória

A salátaféléknek nagyon kedvez a nappalok rövidülése. Az endívia és a cikória húsos leveleit egyesével is szedheted, vagyis tépősalátaként is fogyaszthatod, de meg is várhatod, míg megnő és egészben leszedheted a zöldségfejet. (Én ezt vetem: ‘Fine de Louviers’ endívia)

Mángold

Télre válaszd a színes szárú mángoldot, hogy a tányérod a narancs, magenta és citromsárga színekkel legyen tele! Decemberben a fagyokkal elhalnak, de ha a földben hagyod, akkor tavasszal egészen korán újraéledhet, mielőtt felmagzana. (Én ezt vetem: ‘Bright Lights’)

Tarlórépa és karórépa (rutabaga)

Hasonlítanak egymásra, a tarlórépa leginkább fehér vagy fehér-rózsaszín, a karórépa pedig sárgás, de sárga tarlórépa is van és és fehér karórépa is, tiszta káosz… A termesztésénél arra kell figyelni leginkább, hogy a tarlórépa akkor a legfinomabb, amikor golflabdányi méretű, a karórépa pedig sokkal nagyobb méretnél sem fásodik el. Ha nem tudsz vele mit kezdeni, gondolj rájuk karalábéként és úgy hasznosítsd a konyhában! A földibolha kifejezetten szereti megrágni a leveleiket, úgyhogy fedd le fátyolfóliával a zöldségeket.(Én ezt vetem: ‘Petrowski’ tarlórépa, ‘Best of All’ karórépa).

Téli saláták

Ez nem egy fajta, hanem itt rengetegféle saláta közül választhatsz. Egyrészt vannak az ázsiai levelek, mint például a mizuna. Jól bírja a telet, bár az ágyásban ősszel a fátyolfólia alatt finomabbak lesznek a levelei és jobban is nő. Hagyományosabb választás a madársaláta (galambbegy saláta) – nagyon jó “filler”, gyorsan megnő, és kis helyen is elfér, és még decemberben is szedheted. Ha nagy a forróság, akkor még várj az elvetésükkel, nehogy felmagozzanak. (Én ezt vetem: ‘Choy Sum’, ‘Mizuna’, ‘Lollo Rossa’, ‘Madársaláta’)

+1 tipp: Cserépben még mindig vethetsz koriandert és petrezselymet, és ha jönnek a fagyok, csak menekítsd be őket a szobába!

Egyél saját termést télen is!

Keresd Dominika blogját, a Konyhakertészt még több kerti praktikáért! 

Olvastad már konyhakerti tippjeit lusta vagy éppen kezdő kertészeknek? Kattints a linkre!