Nyári folyadékpótlás cipekedés nélkül

2018. július 26.
Nyáron a szupermarketek körül gyakran látni ásványvizes palackokat cipelő embereket. Előfordul, hogy néha te is alig tudod magad elvonszolni a megvásárolt ásványvizeket a kocsiig, annyira nehezek. Fontos a folyadékpótlás, melegben meg különösen. De nem lehetne ezt jobban csinálni?

A SodaStream éppen ezt a kérdést tette fel, mielőtt megalkotta volna könnyen kezelhető szódagépeit, melyek nemcsak a cipekedéstől kímélnek meg, hanem lehetővé teszik a természetbe kikerülő műanyaghulladék csökkentését is.

A szénsavas víz egyik nagy előnye, hogy tovább eltartható melegben, mert a mikroorganizmusok lassabban szaporodnak savas környezetben. Éppen ezért már évtizedekkel ezelőtt is szódavizet biztosítottak a munkásoknak a kánikulában védőitalként.

A SodaStream által gyártott készülékek szénsavasító patront rejtenek, melyekkel legalább 60-80 liter szénsavas-víz készíthető el, az általunk választott szénsaverősségtől függően. Mindez egy mozdulatba kerül, hiszen a készülékhez biztosított BPA-mentes palackot csak a fúvóka alá kell tenni, ezt követően a gomb lenyomásával készíthetünk frissítőt. A SodaStream által kínált gyümölcsös, illetve csökkentett cukortartalmú szörpökkel tetszés szerint ízesíthetjük az otthon elkészített szénsavas-vizet. Mire elegendő mindez? Nem túlzás azt állítani, hogy egyetlen szénsavasító patron 40-50 darab 1,5 literes ásványvizes palack cipelésétől kíméli meg a készülék tulajdonosát.

A géphez kínált szénsavasító palackot pedig akár három évig is lehet használni. Ez idő alatt legalább 2500 műanyagflakontól óvhatjuk meg a Földet. Erre pedig nagy szükség van, mert bolygónk szenved a PET-palack szennyezéstől. A műanyagpalackok többsége a szeméttelepeken és az óceánokban végzi. Ha folytatódik ez a tendencia, akkor az évtized közepére több PET-palack lehet az óceánokban, mint hal.

Ne gondoljuk azt, hogy ez a probléma minket nem érint. Tavaly az V. PET-kupa keretében minden eddiginél több, összesen 100.000 darab palackot szedtek össze önkéntesek a Tisza-árteréből. A legújabb kutatások szerint pedig a mikroműanyag-hulladékkal is meg kell küzdenie az emberiségnek, ugyanis már a tengeri élőlényekben, de még a tengeri sóban is kimutatták a mikroműanyag-szennyezést. Nem sok jóval kecsegtet a PET-palackok otthoni hasznosítása sem. A többszöri felhasználás során – napsütés, hő, mosogatás – hatására BPA (Biszferol A) oldódhat ki a palackból, mely hozzájárulhat a hormonháztartás felbomlásához, illetve egyes rákos megbetegedések kialakulásához.

Az otthoni csapvízből tehát gyorsan és egyszerűen készíthető nyári frissítő a SodaStream gépeivel. Ráadásul nem szükséges figyelni az esetleges ásványvíz-visszahívási híreket, hiszen a csapvíz a legellenőrzöttebb élelmiszer, mert minőségét rendszeresen vizsgálják. A magyarországi csapvíz minősége pedig a skandináv országokéval vetekszik. Ha pedig nem szeretnél lemondani klasszikus ízekről sem, akkor érdemes kipróbálni a SodaStream szörpjei közül a kóla, vagy az energiaital ízűt is.

Jó, ha tudod…

A Soda-Club az otthoni szénsavasító készülékek piacvezető gyártója és forgalmazója. Szénsavasító berendezéseivel 45 országban van jelen, gépeit 15 millió háztartásban használják rendszeresen. Becslések szerint évente mintegy 800 millió liter szódát készítenek készülékeik segítségével, így a SodaStream felhasználói közel 500 millió PET-palackkal kevesebb hulladékot termelnek. Ennek köszönhetően a műanyag palackok gyártásával és szállítmányozásával együtt járó környezetterheléstől is megóvják a természetet. A SodaStream termékeivel a környezettudatos választás lehetőségét kínálja vásárlóinak. A márka története az 1903-as évig nyúlik vissza, a Soda-Club ekkor dobta piacra első haladó szellemű szénsavas ital-készítő berendezést. Jelenleg hat országban folyik a SodaStream gépek gyártása, a vállalat éves bevétele 2012-ben 436,62 millió dollár volt. A SodaStream gépek magyarországi forgalmazását 2008-ban kezdték meg a viszonteladói hálózat kiépítésével, amelynek köszönhetően jelenleg közel 450 boltban érhetőek el a termékek, és az üzletek száma folyamatosan bővül.

További információk: www.sodastream.hu