Testterápiával a fogcsikorgatás ellen

2018. július 27.
Éjjelente csikorgatjuk a fogunkat, de nem tudunk rájönni az okára? Létezik egy módszer, a testterápia, amelynek segítségével levetkőzhetjük ezt a káros szokásunkat is. Kolléganőnk kipróbálta.

Évek óta csikorgatom a fogamat. Rejtélyes módon, pár éve elmúlt a dolog, majd ismét rákezdett. Hogy mitől függ? Fogalmam sincs. Persze mondták, hogy nem kellene annyit stresszelni vagy a kedvencemet: „hát ne csikorgass, próbálj lazítani”. Köszi, de ez nem így működik. Amikor már kezdtem elhinni, hogy biztos borzalmas a pszichés állapotom, és vissza fogom kapni azt az undorító, műanyag fogvédőt a számba, amelyet tinikoromban legszívesebben minden este kihajítottam volna az ablakon, a szájsebészem lazán annyit mondott: „Szilvia, maga tudja, hogy a fogcsikorgatásra már nagyon komoly testterápiák léteznek?”

Ijesztő tünetek

A fogcsikorgatók egy része nem is tudja, hogy éjszakai pihenés helyett a fogzománcát károsítja, míg a másik fele a betegeknek fog-, fej- vagy akár gerincfájásról is beszámol egy-egy nyugtalan éjszaka után. Ez pedig nemcsak közvetlenül a fogak állapotára, de a gerincproblémáktól kezdve a mentális egészségig mindenre kihathat. Sokszor a bruxizmusban, azaz a fogcsikorgatásban szenvedők nem is sejtik, mi állhat a fura tünetegyüttesek hátterében. Mindössze azt észlelik, hogy romlik a koncentrációs és kommunikációs képességük, fáradékonyak. A felsorolt tüneteken túl, ami még ijesztőbbé tette számomra az egészet, hogy egyre gyakrabban éreztem a szívem környékén tompa fájdalmat is. És nem, nem a napi több kávé miatt volt.

A felmérés, ahol a vesénkbe látnak

A szájsebész után pár héttel már a DSmile Központ állapotfelmérésén találtam magam. Az alapos testanalízisen ijesztően pontosan rajzolódtak ki a problémáim. A diagnosztika alapján még az is meg tudták mondani, hogy melyik oldalon hordom a táskámat, miért lehetnek nőgyógyászati gondjaim, na és persze hogy miért csikorgatom a fogamat. Ahogy Baracsy Gabi, a központ vezető trénere, az innovatív logopédiai Body Balance tréningmódszer megálmodója elmagyarázta, hihetetlenül logikusnak tűnt minden.

Ahelyett, hogy rögtön szájsebészeti beavatkozások, fogszabályzás vagy pszichés terápia felé terelgetné az őt felkeresőket, úgy vallja, az első lépés az ember „lepucolása”. Először meg kell nézni, hogy milyen képet mutat a test letisztítva, vagyis milyen változási mechanizmusokat vagyunk képesek tudatosan előidézni. Hiszen ha rávezetjük a testet arra, hogy hogyan tud visszatérni a számára legoptimálisabb működésmódjához, akkor van olyan zseniális a szervezetünk, hogy ezt megteszi, azaz kvázi meggyógyítja magát. Csak így derül ki, hogy a test bizonyos tüneteket „letisztítva” is produkál-e. Ha igen, jöhetnek a fent felsoroltak is, de nincs olyan eset, hogy ne vinne közelebb a megoldáshoz a test egyensúlyának visszaszerzése.


Fotó: Unsplash/Brooke Cagle

Az a bizonyos „lepucolás”

Miután megkaptam a diagnózist, egyértelművé vált számomra, hogy a testem egyensúlya némiképpen felborult, ezért megterhelőbb jelenleg fenntartania magát. Például, csak hogy a fogcsikorgatásnál maradjunk, a gerincem nem megfelelő tartása miatt a vállövem befeszült, a váll- és fejkörnyéki izmaim így egy állandó, fokozott feszítésnek vannak kitéve. Gabi testképelemző programja szerint a fejünk körülbelül 4,5 kilogramm, ezt kell megtartania ideális esetben a testünknek. A nem megfelelő tartás miatt viszont az én fejem 20 kilogrammnyi terhelést jelent a testemnek. Csoda, ha így hamarabb elfárad? „Annyira logikus, hogy ha az állkapcsot szeretnénk gyógyítani, akkor nagyobb összefüggéseiben, az egész testet vizsgálnunk kell”– vallja Gabi. Ezzel az integrális szemléletével viszont kisebbségben van az itthoni orvosi gyakorlathoz képest. Elmondása szerint még mindig nagyobb arányban részesítik előnyben itthon a sebészeti eljárásokat (és külföldön is), a kevesebb fájdalommal, de hosszú, kitartó munkafolyamatot igénylő terápiákkal szemben.

Aki belevág egy Body Balance terápiába, annak bizony 10 héten keresztül minden egyes nap gyakorolnia kell otthon, és hetente egyszer megjelenni egy konzultáción. Persze a terápia végeztével sem érdemes elfelejteni a gyakorlatokat. Gabi szerint nem is lehet, mert aki egyszer megtanulja, hogy hogyan segíthet enyhíteni a problémáin, az egy olyan kulcsot kap, amelyet utána egy életen át magával visz a tréningközpontból kilépve. Én finoman szólva elég intuitív módon élem az életemet, a kötelező, rendszeres napirend pedig inkább frusztrál, mint biztonságot ad, de ezeket a gyakorlatokat tényleg minden nap el szoktam végezni, mert egyszerűen jobban érzem utána magamat. Na és azért is, mert nem szűnik a kíváncsiságom, hogy mennyi lehetőség rejlik még a testemben, mi mindenen tudnék még önerőmből segíteni.

Betegségpaletta

A négyfős csoportunkban vannak refluxszal küzdő énekesek és erős állkapocskattogással kínlódó fiú is, de a központban nem ritka az allergiáját, szájlégzését, horkolását, beszédtechnikáját (ezek egyébként szorosan összefüggenek) gyógyítani vágyó páciens sem. Ezen túl a technika remek lehet például allergia, testtartási problémából eredő fájdalmak, autoimmun és gasztroenterológiai betegségek, endometriózis kiegészítő kezeléseként is.

„Nehéz megfogalmazni a változást, de az előtte-utána fotók magukért beszélnek. Valahogy szimmetrikusabbak lesznek azok, akik végigcsinálják ezt a tíz hetet: kinyílik a tekintetük, megszűnnek a szem alatti karikák, a puffadás, amelyek legtöbbször szintén a rossz légzéstechnika miatt alakulnak ki. Ahogy újra ráérez a test az egyensúlyi pozíciójára, helyére kerülnek a vállak, a nyak, így a fejtartás is javul, a lányoknál megfigyelhető, hogy formásabbnak tűnnek még a mellek, a fenék is, laposabb lesz a has, hiszen a helyes testtartás a helyére teszi az idomainkat, visszarendezi a test struktúráját. Nagyon sok kifejezetten vékony kisgyerek jön például hatalmas pocakkal, aztán a képzés során kiderül, hogy nincs súlyfeleslegük, csak a helytelen testtartás felelős az optikai csalásért.”

Amióta elkezdtem a terápiát, egyszer sem keltem fel éjjel fogfájásra, sőt volt olyan reggel, amikor kifejezetten kipihenten ébredtem. A szívfájásom pedig – ami, mint kiderült, igazából a szívkörnyéki idegkötegekből fakadó fájdalom, amelyet a helytelen gerinctartás okoz – egyre ritkábban jelentkezik. Szóval kúszok-mászok, mondogatom a nyelvtörős mondókákat, hengerezgetem a testrészeimet, és csettintgetek a nyelvemmel mindaddig, amíg örökre el nem búcsúzhatok az egy tőről fakadó, de ezerféle fájdalmaimtól.