Nemcsak a kutyád, az egészséged is hálás lesz a sétáért

2018. július 20.
Két friss tanulmány is bizonyította a kutyasétáltatás jótékony hatásait, szóval tényleg nem érdemes kihagyni - elsősorban persze kedvencünk miatt sem.
Fotó: Unsplash.com

Azt már rengeteg kutatás bizonyította, hogy a kutyatartás jó hatással van egészségünkre, de két friss tanulmány kimondottan a séta jelentősségével foglalkozott. A friss szövegek szerint azok, akik kutyát sétáltatnak, sokkal könnyebben teljesítik az egészségügyi irányelvek szerint előírt heti legalább 150 perc könnyed mozgást, hosszútávon jobb lesz a közérzetük és ellenállóbbak lesznek a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben, ráadásul több időt töltenek a szabadban is.

Ennek ellenére sokkoló adat, hogy egy amerikai felmérés szerint a kutyatartók 40 százaléka szinte egyáltalán nem sétál kutyájával. Kutatók szerint a sétáltatásra való hajlandóság legerősebb prediktora a kutyához való kötődés: minél fontosabb valakinek kedvence, annál nagyobb valószínűséggel hajlandó sétálni vele. Épp ezért Katie Becofsky, a University of Massachusetts professzora olyan különleges kurzust indított, amire olyan gazdikat hívott meg, akik saját bevallásuk szerint nem igazán sétáltatják a kutyájukat. A speciális „kutyaiskolában” a gazdik közelebb kerültek kedvenceikhez, így pedig a rendszeres séta is sokkal jobban beépülhetett hétköznapjaikba. A kutyabarát szakértők most próbálják felhívni rá a figyelmet, hogy ugyan a mi egészségünk is hálás lesz a hosszú sétákért, kedvencünknek is tartozunk ezzel.