25 hasznos tipp a víztakarékos konyhakerthez

2018. augusztus 05.
Nagy szárazságok idején mindenki nagyobb aggódással figyeli a vízfogyasztást, pedig egy kis odafigyeléssel, kevesebb vízzel is ugyanannyi zöldséget tudsz termeszteni! Vagy még többet…

25 igazán hasznos tipp a víztakarékos zöldségtermesztéshez!

1. Ha az a szokásod, hogy gyakran, de keveset öntözöl, akkor a növény a gyökereit a fenti talajzónában tartja, amitől könnyebben kiszárad. A ritkább (3 naponta), de alaposabb öntözés arra ösztönzi a növényeket, hogy mélyebbre engedjék a gyökerüket a vízkereséshez, így jobban viselik a forró nyarakat is.

2. Lehet, hogy a zöldségeid sokkal kevesebb vizet igényelnek, mint gondolod… Ha a talajfelszín száraz, az még nem jelenti azt, hogy locsolnod kell. Szúrj le egy ásót 10 cm mélyre és ha száraz a talaj, akkor öntözd, ha nedves, akkor várhatsz még egy-két napot.

3. Ha az ásós módszert nem szereted, de sosem vagy biztos abban, hogy ráfér-e már a zöldségekre egy alapos öntözés vagy sem, akkor használj talaj nedvességmérő készüléket. Nem egy nagy befektetés és gyorsan kimutatja az eredményt.

4. Az egyik legjobb, amit tehetsz ebben a témában: telepíts csepegtető öntözőrendszert, ami nagyon hatékonyan látja el vízzel a zöldséged! Ha nem akarsz most egy ekkora beruházást, akkor készíts egy csepegtetőt házi módszerrel: vegyél egy PET-palackot, fúrj legalább két kis lyukat az alsó részén és a palánták kiültetésekor tedd a zöldséged mellé (vagy vetéskor a mag mellé). Fentről töltsd meg vízzel, és hagyd, hogy lassan és hosszan engedje ki a vizet a lyukakon keresztül a gyökerekhez. PET-palack helyett kilyukasztott PVC-csövet is használhatsz, az egy kicsit diszkrétebb is az ágyásban. Én vegyesen használom a telepített csepegtető öntözést és a vízigényesebb növényeknél a PVC-csöveket.

5. Legyen jó a talajod! Adj hozzá sok komposztot, szerves trágyát, hogy jobban tartsa a nedvességet és a tápanyagokat. Vedd figyelembe, hogy a homokos talaj több locsolást igényel, mint az agyagos.

6.  A földet vályúszerűen nyomogasd le a növény körül, hogy a mélyedésbe terelje a vizet, onnan pedig a gyökerekhez.

7. Mulcsozd! Egy 10 cm-es mulcsréteg nagyon komoly különbséget jelent a vízmegtartásban. A mulcs csökkenti a párolgást, megakadályozza a gyomok kinövését, ami szintén elszívná a vizet a zöldségedtől, és ha például fűnyesedéket használsz, akkor az táplálja is a zöldségedet bomlás közben. Minél vastagabb, annál jobb! Ha az esztétika nem szempont, akkor geotextíliával is lehet takarni a talajt és lyukat vágni rajta a növekvő zöldségeknek.

8. Talajtakaráshoz nemcsak mulcsot, de egyéb zöldségeket is használhatsz: ültess bébileveleket a lassabban növő zöldségek közé, és hagyd, hogy a kabakosok levele beterítse az üresen pangó helyeket.

9. A korai vetés és ültetés segíti azt, hogy a még nedves talajban egy komoly gyökérzet kialakuljon és így a zöldség könnyebben túlélheti a forró nyarat.

10. Ha szorosabban ülteted a zöldségeidet, akkor jobban árnyékolják a földet és kevesebb víz párolog el. (De azért hagyj nekik elég teret nekik a növekedéshez…)

11. Ismerd meg a növényed vízigényét, és válassz szárazságtűrőbbeket! A mediterrán fűszernövények nyáron kevés vizet igényelnek, a salátákból a bébileveleknek kevesebbre van szüksége, mint a fejes társaiknak.

12. Ha tudod hogy milyen növekedési fázisban van leginkább szüksége a növényednek a nedvességre, azzal jobban adagolhatod a vízmennyiséget. Sok kell nekik csírázáskor, majd a palánták kiültetésénél addig, amíg meg nem gyökeresednek, valamint többet igényelnek virágzáskor és termésneveléskor is, de a fázisok között néha el lehet lustulni az öntözést.

13. Próbáld ki a száraz gazdálkodást! Ennél a módszernél leginkább a természetre van bízva a folyadékellátás, bár a fent említett növekedési fázisokban szükséges a hozzáadott víz. Kevesebb vízzel a zöldség a gyökereivel mélyebb zónákból keres folyadékot, ami a takarékosságon túl azért is jó lehet, mert intenzívebb ízt kaphatsz. A paradicsomnál állítom, hogy nagyon jól működik: csak akkor locsolom, amikor lógatja a levelét és így rendelkezik az áhított régivilágbeli paradicsomízzel. Az is igaz, hogy több vízzel több a termés, de kevésbé lesz intenzív ízű. (Szóval ha gyakran vízízű a paradicsomod, akkor most már tudod, hogy miért…)

14. Ne öntözd túl! Egyrészt fölöslegesen fizetsz a vízért, másrészt kártékony is, mert kimossa a talajból a tápanyagokat, és mivel a sok víz kiszorítja a levegőt a talajból, ezért a gyökerek rothadását is elindíthatja.

15. Az időzítésről azt biztosan tudod, hogy vagy korán reggel vagy este érdemes locsolni, mert a forró talajon a nedvesség nagy része simán csak elpárolog. Mindkettő jó, de hűvösebb időben inkább hajnalban locsolj, hogy elkerüld a gombásodást, ami az esti öntözésnél felléphet. Nyáron a kertben és bármelyik északban a cserepes zöldségeknél pedig inkább este öntözz, de ilyenkor is figyelj, hogy a szárat és a leveleket ne nagyon érje a víz. Ha a növényen látod a magas hőmérséklet miatti stresszt, akkor azonnal locsold meg, akár a nap közepén is, nehogy estére már túl késő legyen…

16. Gyűjts esővízet! Az esővíz lágyabb, mint a csapvíz, ezért sokkal jobb a zöldségeknek, ráadásul ingyen van… Nem mondom, hogy egyszerű egy tartály rákötése a csepegtető rendszerre, de egy hordó+öntözőkanna páros kezdőknek is könnyen elérhető megoldás!

17. Dúsítsd a talajt vízmegkötő adalékokkal: a hidrogél és gyökéritató zselé mind jó szolgálatot tesznek, és a tömegük sokszorosát (a hidrogél a 250x-esét) is tudják tárolni folyadékból.

18. A kerti csapon külön mérőórád van, ugye?! Így nem kell a csatornahasználati díjat is fizetned.

19. Csak a zöldség környékén öntözd a talajt és ne a teljes földfelületet. Ehhez tökéletes a kerti csapra szerelt locsolófej, egy olyan beállítással, amivel egy nagyobb sugárban beöntözhetsz a mulcsréteg alá. Jó az öntözőkanna is, bár ez kicsit sportosabb.

20. Velem már sokszor előfordult, hogy locsoltam, azután este jött egy hatalmas eső… Szóval szájbarágósan hangzik, de nézz rá az időjárás előrejelzésre és hátha a természet megoldja helyetted!

21. Az időjárásnál vedd azt is figyelembe, hogy ha nincs szél, ha hűvösebb az idő, ha párásabb a levegő, akkor kevesebb öntözésre van szükség.

22. Ha túlságosan tűzi a nap telked, akkor tervezz az ágyásokban magasra futó zöldségeket, hogy árnyékoljanak.

23. Ültesd össze vízigény szerint a zöldségeket.

24. Gyomlálj, különben a gyomok elszívják a vizet a zöldségek elöl.

25. Cserepes növény plusz: Ha van automata gyepöntözésed, akkor a cserepes növényeket sorakoztasd oda, ahol kicsit túllocsol a gyepen… Nagyobb cserepeket válassz, és csoportosítsd őket árnyékosabb helyre. Kaspókban kavicsokkal is mulcsozhatsz!

Te mit tennél még hozzá? Szólj hozzá a Konyhakertész blogon vagy a Facebookon!