Állatkínzáshoz járulsz hozzá, ha kagylóhéjat veszel

2018. augusztus 12.
Az ember a  nyaralás során szívesen válogat a szebbnél szebb, fényesre pucolt kagylóhéjak közül, a tengerparti bazársoron. Vesz egyet minden családtagnak, na meg magának is, emlékül. Gyermeki naívsággal azt hisszük -bár ha egyszer is komolyan belegondolnánk, magunk is rájönnénk, hogy képtelenség- hogy ezeket a csillivilli kagylóhéjakat, a helyiek a parton sétálva szedegetik össze, és persze akkorra már mindegyik üres, és az egykor benne élő kagyló természetes halált halt.

A National Geographic leleplező írást tett közzé az illegális indiai kagylóhéj-kereskedelemről, melyből kiderül, hogy naponta több tonnányi kagylót halásznak ki a tengerből a helyiek, amit aztán nemes egyszerűséggel szétgórnak a tűző napon, hogy a héjban élő kagyló halálra süljön és kiszáradjon. Amelyik az eljárás ezen részét túléli, az a következő fázisban, a savba és olajba áztatásba pusztul bele.

Majd egyszerűen csak lemálnak a kagylóhéjról, ami marad belőlük, azt pedig kikaparják, és jön egy újabb kör sav, majd egy kis tisztogatás, és mehetnek is a “kagylóművész” asztalára, hogy fessen rá egy naplementét, hogy nekünk, turistának, jobban tetszen.

Egyetlen indiai kagylófeldolgozó központból, vagy ahogy a cikk írója hívja, mészárszékről, havonta 30-100 tonnányi élve megkínzott kagyló és tengericsiga végzi a szuvenírpiacon, és az illegális kagyló-business világméretű. Latin Amerika, a Karib térség, Hong Kong, Taiwan, Kína, Európa szerte virágzik a feketepiac, és felbecsülhetetlen károkat okoznak a tengerek és óceánok élővilágában, teljesen felborítva ezzel az ökoszisztémát, és a táplálékláncot is.

Több millió különböző kagylófajt, tengericsillagokat, tengericsikókat és egyéb tengeri élőlényt ölnek meg naponta, azért hogy mi jó pénzért hazavigyük a nyaralásról, miközben a legtöbb országban tilos a kereskedelmük. Bár ezek az állatok közel sem kapnak annyi figyelmet, mint mondjuk az elefántcsontkereskedelem áldozatai, de attól még mérhetetlen természeti pusztítást okoz az árusításuk.

Ezért soha többé ne vegyél kagylóhéjat a tengerparton, inkább kapj fel párat séta közben. Lehet, hogy nem olyan nagyok, és szépek, amiket találsz a parton, de legalább biztosan tudod, hogy nem támogattad az állatkínzást. A National Geographic oknyomozó cikkét itt találod.

(képek: National Geographic)

Több ökohírért keresd a gardenista.hu-t!