Krumplibefőtt és társaik: fura házi konzervek

2018. július 29.
Ha egyszer beindul a veteményes és a gyümölcsfák, nincs megállás. Nyakra-főre szedjük az újkrumplit és halomban áll a nyári alma a konyhában. Már mindent megfőztünk, amit csak lehetett belőlük, adtunk minden rokonnak is és már azt sem tudjuk, hova tegyük a maradékot... - Hát befőttesüvegbe!

Nem, ez nem amolyan régimódi, nagymamás, „unaloműző” dolog, hanem szimpla józan ész. Ha van egy pár jó recepted, esetleg befőzőautomatád, amivel tartósíthatod a megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket, akkor a most még távolinak tűnő zimankóban előveheted a sajátod ahelyett, hogy megvennéd méregdrágán a Dél-Afrikában (ki tudja, hogyan) termesztett frisset vagy a gyárak által konzervált, esetleg fagyasztott változatot.

A többnyire anyáról lányra szálló családi recepteknél sosem lesznek jobbak, azonban a befőzési szezon kellős közepén lehetetlen elkerülni a megdöbbentő felismerést, hogy más családok egészen mást tekintenek klasszikusnak, akár csak egy megyével arrébb is.

Lássunk néhány izgalmas lekvár, befőtt és ital receptet, amiket idén ki kell próbálnunk!

Ringlólekvár fekete teával

Mégis ki akarna ringlót befőzni, pláne teával? Hát Márk Szonja például a Főzz be és süss! című könyve alapján (Boook Kiadó). Egyszerűen zseniális ízpárosítás, ez lesz az idei év sztárja nálam a kamra polcán, nem is vitás.

Hozzávalók: 1kg ringlószilva, felezve, magozva, 300ml Earl Grey lefőzött tea, 2 csillagánizs, 1 fahéjrúd, 3 kardamom magja, 330gr Koronás Befőzőcukor 3:1

Tedd fazékba a ringlót a muszlinkendőbe vagy teatojásba zárt fűszerekkel, a teával és kezdd főzni. Eresszen levet és puhuljon rendesen a gyümölcs. „Ha nem szereted darabosan, turmixold le, de előtte vedd ki a fűszereket.” Jöhet hozzá a cukor és főzd alacsony lángon, folyamatosan gyöngyözve a kívánt sűrűség eléréséig és sterilizált üvegekbe töltsd. (Az idézőjeles részt kivéve nem szó szerinti idézet.)

Újburgonya befőtt

A friss, utánozhatatlan ízű újkrumplit nem lehet eltenni télire a pincébe. De üvegekbe igen! A Violettaságok blog szerzőjének receptjénél jobbat nem találhatunk ki, pofonegyszerű és működik is.

„A meghámozott újburgonyát (1,7 literes) üvegekbe rendezem, teszek rá 1 teáskanál sót, felengedem hideg vízzel, vizes dunsztban kidunsztolom. Befőzőautomatában 100 fokon 90 perc. Semmi tartósítószer vagy egyéb adalékanyag nem kell hozzá.”

Kukorica savanyítva, megfőzve

A tapasztalat azt mutatja, hogy a világon szinte bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt lehet savanyítani. Még karfiolt és szilvát is, de ne álljunk meg rögtön az elején. Ha van a kertben kukoricád, van bébikukoricád is bőven, igaz? Manapság szinte már bizarr, hogy valaki ezt savanyítja, de hát fő a változatosság és anyukám is imádta mindig, aki egyébként az eztfaldfel.hu receptjét követte tavaly, amikor eltett életében először. Sikerült. Recept ITT! 

De ha ez nem lenne elég, vizes dunsztban akár a friss csőkukoricát is elteheted télire, ami -be kell valljuk- zseniális ötlet!

Sárgarépás-banános-citrusos ital

Ebben az italban eltüntethetsz másfél kg frissen termett, illatos sárgarépát és 2 kg almát is a többi mellett! És ez csak egy adag. 😉 A Nosalty oldalán olvasd el a receptet és irány szüretelni!

Bodzabogyó szörp

Ha nem szedted le a környék minden virágát tavasszal a klasszikus bodzavirág szörp miatt, akkor a például légutak megbetegedéseire kiváló bogyóiból főzz fekete lekvárt vagy szörpöt! Már éppen elkezdtek érni.

A Nosalty-n talált szirup recept éppen megegyezik azzal, amit én szoktam csinálni szörpnek: 2:1 arányú gyümölcs-cukor mennyiséggel dolgozik. Felfőzve, citromsavval, alaposan sterilizált üvegekben kb félévig biztosan szépen megmarad egyéb tartósítószer nélkül is. Tovább nekem még nem sikerült megmaradnia, de az őszi köhögős időszakra még éppen jó lesz!

(Képek: Violettaságok blog, Pixabay)

Több gasztrotippért keresd a gardenista.hu-t!