Színes járdafestések jelentek meg Budapesten

2018. szeptember 15.
Dinoszauruszok, naprendszer és ugróiskola. Ezentúl nemcsak a könyvekben vagy otthonainkban találkozhatunk ezekkel a játékos és ismeretterjesztő jelenségekkel, hanem Budapest különböző kerületeiben is fellelhetjük őket, méghozzá járdafestések formájában.

A Fővárosi Önkormányzat nyújtott támogatást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) részére, közösségi és közterületi innovatív koncepciók, urbanisztikai és a városi élet design személetű projektek megvalósítására.

A kutatási munka során azt vizsgálták az alkotók, hogy a mindennapi útvonalat a játszóterektől az óvodáig és iskoláig hogyan lehetne még színesebbé és izgalmasabbá tenni. Ennek eredményeként született meg a Gyermekbarát város program, amely Budapesten elsőként a Józsefvárosban valósult meg. Az elfogadott koncepció keretében 2018. tavaszán különböző érdekes felfestések – például dinoszaurusz-lábnyomok, a Naprendszer bolygói vagy épp szorzótábla – kerültek ki a VIII. kerület több helyszínére. Szeptember elején, az óvoda- és iskolakezdésre pedig Csepelen bukkantak fel a különleges járdafestések. A fejlesztéssel a 3-10 év közötti óvodás és iskolás gyermekeket szeretné a Főváros megcélozni.

A járdafestmények különböző témaköröket ölelnek fel, és mindegyikhez tartozik egy-egy újragondolt, látványos feladvány vagy jellegzetes szimbólum: ugróiskola, szorzótábla vagy épp az óra működése. A dinoszauruszoknál 1:1-es lábméreteket láthatunk felfestve viszonyításként,, de a gyerekek megismerhetik azt is, hogy milyen bolygókból áll a Naprendszer, és találkozhatnak az időmértékes ugróiskolával is Varró Dániel versrészlete alapján.