Diákok a tudatos rágózásért

2018. november 25.
A Budapesti Corvinus egyetem hallgatói egy új és innovatív kezdeményezést hoztak létre. Hét diák egy egyetemi kurzus keretein belül kapta a feladatot, ahol egy társadalmi projekt mellett kell kiállniuk és megvalósítani azt. Úgy döntöttek, – szó szerint – utcára viszik az ötletüket.

Elég csak végigsétálnunk az utcán a városban, elmenni a moziba, beülni az iskolapadba és rengeteg rágómaradványt fedezhetünk fel magunk körül. Ez, amellett, hogy igen kellemetlen, esztétikailag is rontja a környezetet és rendkívül szennyezi is azt. Az eldobott rágógumi nem bomlik le, ráragad a járdára, a cipőnk talpára és növeli az eldobott hulladék mennyiségét az utcán. Ezt elégelték meg a diákok és úgy döntöttek, hogy megpróbálják felhívni rá az emberek figyelmét.

Miután az ötlet megszületett, kerestek hozzá szponzorokat, az önkormányzatnál jártak és végezetül létrejött az általuk elképzelt projekt, ami nem más, mint egy-egy kihelyezett rágógyűjtő doboz a város különböző pontjain.

Minden dobozon egy-egy kérdés olvasható, amelyre két válaszopciót adtak meg. Az ötlet az, hogy a használt rágógumidat az általad preferált válaszhoz dobd be. A kérdések kreatívak, rövidek és ötletesek. Hatnak az emberek érzelmeire, azonban könnyű rájuk válaszolni. A remény az, hogy ezzel arra ösztönzik az arra sétálókat, hogy rágógumijukat ne a földre, hanem a kukába dobják és remélik, hogy ezt a szokásukat a későbbiekben is megtartják majd, miközben egy játékos emléket is tudnak már hozzá csatolni.

Az első dobozok a Fogarasú úti Tescoban, és a Madách Imre Gimnáziumban várják a tudatos rágózók válaszait. Hamarosan a város több pontjain is találkozhatunk majd velük.

Fotó: Profimédia – Red Dot