Fajtatiszta kutyát is örökbe lehet fogadni!

2018. november 26.
Borzasztóan tetszenek az össze-vissza fülű, fura testalkatú játszótéri keverékek, de valójában gyerekkorod óta szerelmese vagy egy konkrét fajtának? Nagyon szeretnél segíteni, semmiképp sem vásárolnál, de nem tehetsz róla, reménytelenül odavagy a tacskókért? Akkor ez a cikk pont neked való, mert ebben a hónapban bemutatunk néhányat a rengeteg Magyarországon működő fajtamentés közül, ahol megtalálhatod az áhított fajtájú örökbefogadásra váró kutyádat, sőt cicádat is.

Előző havi cikkünkben írtunk arról, hogy sajnos nagyrészt az ivartalanítás hiánya miatt, ma Magyarországon rengeteg kutya és macska él gazdátlanul. Mivel ez a szám borzasztó magas és egyre csak nő, az állatmentők, illetve szervezetek többnyire valamilyen szempont szerint felosztják a működésüket – általában terület vagy fajta szerint -, hogy valami rendszer legyen abban, ki mire fókuszál. Én magam, mint a Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát tagja, naponta tapasztalom, hogy milyen nehéz nemet mondani egy-egy megkeresésre, amikor segítséget kérnek egy bajba jutott állat miatt. Viszont a véges kapacitás miatt valami alapján muszáj tudni dönteni és mivel a jószívű, állatszerető ember többnyire azonnal indulna minden kis bajbajutottért, a terület vagy fajta szerinti fókusz megkönnyítheti ezt a döntést.

Az elmúlt évek bebizonyították azt is, hogy a fajtamentő csoportoknak a munkájára nagy szükség van, főleg a felelőtlen, törvénytelen szaporítók tevékenysége miatt. Az ilyen emberek hatására, az ellenőrizetlen állományokból származó genetikai rendellenességekkel, betegségekkel küzdő állatok nagy számban jelennek meg a piacon és ezzel együtt a menhelyeken, az utcán, a sintértelepeken.

A fajtamentő egyesületeknél, illetve alapítványoknál sok fajtaiszta, szaporítótól kobzott, tenyésztő által visszaadott, talált vagy család által leadott állat van. Itt a cél sosem az, hogy megszabaduljanak a védencektől, minden esetben a tökéletes, most már végleges családot keresik a mentvényeknek. A legtöbb esetben bemutatkozó levelet várnak az örökbefogadni vágyóktól, amiben első körben le tudják szűrni, hogy valóban egymásnak való-e ez a gazdi-kutya páros. Utána rendszerint személyes találkozó és próbanap előzi meg a gazdisodást, az ivartalanítás pedig kivétel nélkül mindenhol feltétel. Ezek nyűgösnek tűnhetnek a lelkes gazdijelöltnek mégis rettentő fontos lépések annak érdekében, hogy ne szülessen elhamarkodott döntés és az állat ne kössön ki újra a menhelyen.

A következőkben szeretnénk nektek bemutatni néhány fantasztikus fajtamentő szervezetet.

MAGYAR VIZSLA FAJTAMENTÉS – FUTRINKA EGYESÜLET

A Futrinka Egyesület vizsla fajtamentő csoportja az ország egész területéről ment kutyákat, egyidejűleg átlagosan kb. 50, de gyakran ennél jóval több vizsla védenc van a gondozásukban. Külleme és jelleme miatt sokan választanak maguk mellé vizslát, ám a problémák akkor kezdődnek, amikor költöznek, munkát váltanak vagy nincs elegendő idejük, felismerik, hogy a fajta mozgásigénye nagyobb, mint azt várták. Elsősorban a rövid vagy drótszőrű magyar és német vizslák bajban lévő egyedeinek mentésére koncentrálnak, de lehetőségeikhez mérten igyekeznek segíteni a vizsla-típusos keverékeken. A gondozásukba kerülő kutyák családi környezetben töltik azt az időt, amíg gazdára találnak, sokuknak ez hatalmas előrelépés a kerti vagy láncos tartás után. Minden mentettük orvosi vizsgálaton vesz részt, ha szükséges pótolják a chipet, kombinált és veszettség oltást, féreghajtást, szívféregre szűrik, majd sor kerül az ivartalanításra. Ezt követően költözhetnek gazdához, akiknek először egy bemutatkozó levelet kell írniuk, majd sor kerül a személyes látogatásra. Ha minden rendben zajlik, akkor egyesületük tagja viszi el új otthonába a kutyát és megtörténik a szerződés aláírása, melynek fontos pontja a kizárólagos benti tartás, az élethosszig tartó orvosi ellátás és gondoskodás. Fajtájuktól, koruktól, esetleges viselkedési vagy egészségügyi problémájuktól függően hosszabb vagy rövidebb ideig várnak örökbefogadásra, de végül mindannyian igényeiknek megfelelő, gondosan kiválasztott és ellenőrzött családokban találják meg végleges otthonukat.


Borzsom és Buflák – Fotó: Kalácska János (Kutyafotók)

CSIVAVA FAJTAMENTŐ EGYESÜLET

Tagjai 10 éve mentik a csivavákat, 5 éve pedig megalakították Magyarország első, kifejezetten csivavákra szakosodott állatvédő szervezetét, a Csivava Fajtamentő Egyesületet. Munkájuk önkéntes alapú, adományok segítségével finanszírozzák az orvosi költségeiket. Küldetésük, hogy a segítségre szoruló csivavákat mentsék, gondozzák, testileg-lelkileg rehabilitálják. Előzetes környezettanulmány után a gondozásukba lévő kutyákat szerető családokhoz adják örökbe, majd az örökbeadott kutyusok életét nyomonkövetik. Az állatkínzások és szaporítótelepek felderítése, felszámolása is a küldetésük, az állatkínzást jelentik az illetékes szervek felé és velük szorosan együttműködve az állatokat kimentik ezekről a borzalmas telepekről. Ezen kívül fontosnak tartják a felelős állattartás terjesztését az iskolákban, rendezvényeken illetve az internetes felületeken egyaránt.

Rexi, a 12 évesen leadott csivava, Manó és Dani, akiket egy út mellett tettek ki – Fotók: Széll Mónika

ESZKULÁP EGYESÜLET

A fajtamentést lehet kimondva, hivatalosan csinálni, és csak úgy is: az adott fajta és keverékei iránti fokozott figyelemmel, de nem ragaszkodva a fajtamentő titulushoz. Az Eszkuláp Egyesület ilyen. A védencek fele tacskó vagy tacskó keverék, de ahogy ezek a karakán, okos vadászkutyák, éppen úgy fontosak a mindent bele keverékek is az Egyesületnek. A fajtamentés nagy felelősség: kell hozzá fajtaismeret, rutin, kapcsolatok és befogadói hálózat. Tacskókból sem csak hibátlanok és problémamentesek kerülnek bajba, a harapós veterán sem kaphat kevesebb esélyt, mint a gerincműtétre szoruló az Eszkulápnál. Nem lehet mindenkire rábólintani, de akire csak tudnak, arra úgy gondolják, hogy rá kell. Ráadásul a tacskó formák mentésével is szabadulnak fel helyek máshol, sokuk gyepmesteri telepről vagy zsúfolt menhelyről érkezik hozzájuk.

“Az ember akkor válik jó fajtamentővé, ha az adott fajtához erősebben húz a szíve, és ha egy-egy mentésre várót lát, azonnal indulna is érte. Kell ez a fajta lelkesedés, tacskósság, szerelem ahhoz is, hogy hitelesen lehessen a támogatókkal, követőkkel kommunikálni. Minden, ami talmi, hamar kiderül” mondja Németh Réka az Eszkuláp Egyesület alapítója.

A tacskók jelleme imádni való, de kell hozzájuk a rutin. Aki mellettük kezesbárány, egy gyenge kézben könnyen válhat “csupafoggá”. Erre is nagyon figyelnek az örökbeadásoknál: a megfelelő kutya a megfelelő családba kerüljön. Rendszeresen szerveznek örökbefogadó napokat is. Benti tartással, oltva, ivartalanítva és szívféregre szűrten, örökbefogadási díj kikötése nélkül adják örökbe a kutyáikat.

Bátor és Barcsi Bűnjel – Fotók: Legéndi Melinda, Katona Photo

AGÁR FAJTAMENTÉS

Az 1995 óta működő Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány égisze alatt jött létre Nagy Henriett vezetésével az Agár Fajtamentés. Az anyaszervezet az agarakkal együtt évente összesen 170-200 kutyát segít szerető, új otthonra és családra találni. Az ország minden pontjáról mentett agarak nem menhelyen kerülnek elhelyezésre, hanem Heninél, a nyugodt, szerető családi környezet biztosítása érdekében. Minden kutyát oltva, féregtelenítve, mikrochippel ellátva és ivartalanítva (kölykök esetében ivartalanítási kötelezettséggel) adnak örökbe benti tartásra, folyamatos kapcsolattartással és tanácsadással. Az agarak különleges bánásmódot igénylő, nagyon érzékeny kutyák, így az örökbefogadás első lépése egy gazdijelöltek részére összeállított kérdőív kitöltése. A dokumentum számos kérdése azt a célt szolgálja, hogy pontosan kiderüljön alkalmas-e a jelentkező a felelős állattartásra, specifikusan agártartásra, és ha igen, akkor pontosan milyen mentalitású kutya passzolhat hozzá leginkább. Különösen fontos a személyes találkozás is az agaraknál, a leendő gazdi és a kiválasztott agár közötti összhang megléte vagy hiánya minden esetben iránymutató az örökbefogadásra vonatkozóan.

Casper és Amy – Fotók: Kiss Krisztina

NOÉ ÁLLATOTTHON ALAPÍTVÁNY –
BOXER, ANGOL BULLDOG, FRANCIA BULLDOG, CANE CORSO, CSAU-CSAU KUTYÁK
PERZSA ÉS MAINE COON MACSKÁK

A Noé Állatotthon Alapítványt a végére tartogattuk, mert ők ennek az egy alapítványnak az égisze alatt nemcsak 5 különböző fajtamentést működtetnek, de 2 macska fajtát is mentenek és a cicákat semmiképp sem szerettük volna kihagyni ebből a listából.

A Noé Állatotthon Alapítvány megalakulása óta menti az utak mentén elütött, sorsukra hagyott, beteg cicákat, valamint ivartalanítás hiányában teherré vált, „nem várt” almokat. Az Alapítvány Macskamentő Projektje 2010. augusztusában alakult macskaszerető önkéntesek részvételével, hogy a tömegesen beáramoló cicák elhelyezésében és ellátásában logisztikai segítséget nyújtsanak. A projekt fő célja a rászoruló, sérült, altatásra ítélt cicák szervezett mentése, gyógykezelése és gazdához juttatása. 

A Noé Állatotthon Alapítvány Boxer, Bulldog, Cane Corso és Csau-csau fajtamentő csoportjai a fajtaszerető önkéntesek áldozatos munkájának és anyagi hozzájárulásának köszönhetően tudtak megalakulni és tudnak azóta is működni. Rengeteg a kidobott, gazda által leadott vagy gyepmesteri telepen hagyott, beteg, idős állat, akik azonnali segítségre szorulnának. A menhelyeken több száz kutya ellátása mellett nehezen tudják megoldani ezeknek az érzékeny, számos egészségi problémával küzdő állatoknak a kezelését és rehabilitációját, ezért kiemelt jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy a hozzájuk beérkező kutyákat lehetőség szerint felkészült ideiglenes befogadóknál, önénteseknél helyezzék el, akik egyrészt jól ismerik a fajtát és annak igényeit, másrészt kellő figyelmet tudnak fordítani a kutyák rehabilitációjára. A fajtamentő csoport gondozásába kerülő kutyák miután átestek a szükséges gyógykezelésen megkapják oltásaikat, mikrochipjüket és természetesen az ivartalanításon is átesnek. A fajtamentő csoportok kizárólag ivartalanítva adnak gazdához kutyát; ezzel is szeretnének jó példát mutatni és megelőzni, hogy kutyáik szaporítók kezére kerüljenek. Ha a kutyus már meggyógyult, átesett a megfelelő rehabilitáción és mind egészségileg, mind mentálisan alkalmas rá, örökbefogadási szerződéssel adják oda új, szerető gazdijának, miután meggyőződtek róla, hogy megfelelő körülmények közé kerül. Az örökbeadott állatok sorsát egész életük folyamán nyomon követik.

5 fotó megtekintése

Decemberi cikkünkben a szaporítókról fogunk írni, ami az ivartalanítás mellett talán a legnagyobb probléma jelenleg az állatvédelem területén. Ha például nem lehetne ma Magyarországon illegális szaporítóktól borzasztó állapotú állatokat vásárolni, talán a fajtamentők áldozatos munkájára sem lenne ekkora szükség. Talán egyszer erre is megérünk!

Szerző: Kozma Liza – Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát


Kapcsolódó