Megjött a tél, védjük a cserepes növényeinket!

2018. november 28.
Őrület, hogy erről csak most írunk, de az idei időjárás úgy hozta, csak most aktuális azon gondolkodnunk, mit is tegyünk a cserepes növényeinkkel.

Egynyári növények

Nos, ha egynyári növényeink még az ablakokat díszítik, ideje végre megválnunk tőlük, ugyanis a közelgő mínuszok rendesen lehervasztják majd őket úgyis. Ha vannak köztük olyanok, amiket –többnyire az ára miatt- érdemes teleltetni, csomagoljuk gyökerestül újságpapírba és tegyük szorosan egymás mellé egy dobozba, hűvös helyre (10-15 fok épp jó lehet) kora tavaszig. Ilyen módon szépen áttelel a  muskátli és a gumós begónia is, megér egy próbát, ha van helyed és idegrendszered ilyesmihez.

Vicces módon a helyükre máris jöhet a karácsonyi dekoráció, az is itt van már a nyakunkon. Az ősz dekorációs szempontból idén egy kicsit háttérbe szorult a hosszúra nyúlt jó idő miatt.

Évelő növények

Sokan remekül használják az évelőket cserépbe téve a kertben, vagy a teraszokon, erkélyeken. Remek példa erre a Zöld Pagony például, ahol több száz cserepes növény él, például a kertet a terasszal összekapcsoló elemekként.

A cserépbe ültetett növénykék külön gondoskodással maradnak csak szépek. Kevés földjük a hőségben hamar átmelegszik, hidegben hamar átfagy, a tápanyagok hamar eltűnnek és kiszáradás is könnyen fenyegeti, ezért a megfelelő növény- és helyválasztás nagyon fontos nekik a szorgalmunk mellett.

De mit sem ér az egész, ha télen kint felejtjük minden védelem nélkül az érzékenyebbeket. Sok növénynek meg sem kottyan a fagyos tél cserépben, nálunk például az árnyékliliomoknak, mentának, tavaszi hagymásoknak és a Megjött a tél, védjük a cserepes növényeinket!soha nem volt még semmi baja pucér cserépben a kert közepén sem, de legtöbb évelő növényünk örül annak, ha kis védelmet kap a hideg ellen, különösen, ha fagyzugos helyen lakunk.

A Zöld Pagony tulajdonosa, Sinka Erika például cserepes növényeit egészen a fűtött házuk falához tolja a teraszon és be is bugyolálja őket egyben. Szerintem ez egy igazán jó módszer és nem jár annyi feladattal, mintha egyenként csomagolnánk be a cserepeket és a növények megmaradt részeit is felül. Bár akinek kevés cserepes növénye van és azok is különböző helyeken, kénytelen lesz bugyolababákat gyártani úgyis…

A takaráson, beburkoláson kívül szintén hatásos, ha egész egyszerűen kivesszük őket a cserépből és kiültetjük a kertbe télre, amíg nem fagyott a föld. Bár ez nyilván nem opció egy 15 éves cserepes rózsa esetében, én is csak az őszi cserepes összeültetéseim növényeivel teszek így mindig, hogy megússzam a teleltetéssel járó aggódást.

Fagyérzékenyek

Leander, citrusfélék, fukszia, szerelemvirág és társaik csak mínusz 1-3 fokig bírják a tél megrázkódtatásait, ezért ha ennél hidegebb idő várható, teleltessük őket megfelelő helyen nyugalmi idejükben. Tegyük őket napos, 10-15 fok körüli hűvös helyre a hideg évszakra, amilyen egy jó kis télikert, esetleg garázs és vegyük vissza a locsolást, valamint a tápoldatot is elfelejthetjük a következő tavaszig.

Jó telet, túlélő növényeket mindenkinek!

(Képek: pixnio, pixabay, pixabay, saját)

Több kerti tippért keresd a gardenista.hu-t!