Boldogabbak, akik már most kirakják a karácsonyi dekorációt?

2017. november 23.
Sokan morognak az évről-évre egyre korábban beinduló karácsony mánia miatt, de most úgy tűnik, mégis a lelkes díszítőknek lehet igazuk...

Mindenkinek van olyan ismerőse, aki már november elején felaggatja a karácsonyi égősorokat, decembertől pedig már abszolút gátlástalanul borítja rénszarvasokba és csillámló hópihékbe az otthonát. Aztán ott van a konzervatív tábor, akik zsörtölődnek az üzletekben a túl korán kipakolt karácsonyi dekoráción és a fogyasztói társadalmat savazzák minden újabb mikuláscsoki láttán.

Pedig most úgy tűnik, a tudomány is igazolja, hogy boldogabbak, akik már november 1-től nekiállnak a dekorálásnak. A Journal of Enviromental Society kutatása szerint például a karácsonyi dekoráció közelebb hozhat szomszédainkhoz is, ugyanis többnyire nyitottabbnak és barátságosabbnak találjuk az olyan házak lakóit, amik már jó korán teljes karácsonyi pompában díszelegnek.

Steve McKeown pszichológus azt mondja, alapvetően is boldogabbak azok, akik már novemberben karácsonyi lázban égnek, ők ugyanis többnyire nosztalgiától és valamiféle karácsonyi varázslatba vetett hittől hajtva dekorálnak. A karácsonyi díszek a gyerekkori emlékeket, azt a bizonyos naiv mágiát idézik fel ezekben az emberekben, így ők a karácsonyt várva sokkal boldogabbnak érzik magukat, ráadásul kevésbé fog rajtuk az ünnepi stressz is!

ApartmentTherapy