Töltekezz fel a télre – a legfontosabb vitaminforrások a hideg évszakban

2018. november 12.
Bár egyelőre inkább tavaszinak tűnik az időjárás, nem árt már most elkezdeni az immunerősítést, hogy a téli idő ne döntsön le minket egyből a lábunkról. Klikkeljetek bloggerünk, Futureater egyszerűen bevethető trükkjeiért, és készüljetek fel a télre csupa finom étellel.

Perceken belül itt a tél, így érdemes átgondolni, hogyan is készíthetjük fel a szervezetünket a hideg időszakban gyakori megfázásokra. Milyen formában növelhetjük a C- és D-vitamin bevitelét az étkezéssel, és hogyan érdemes nekiállni a rendszeres sportnak télen?

Fotó: Unsplash.com

C-vitamin, a téli gondűző

Az  egyik leghatékonyabb fegyver a téli betegségek leküzdésében a C-vitamin. De ne csak akkor emeljük az adagot, amikor már elért minket a megfázás – immunrendszerünk erősítésére is érdemes többet fogyasztani belőle. Fontos, hogy az immunrendszer erősítése és a betegségek megelőzése mellett a C-vitamin nagyszerűen energetizálja a szervezetet, így rendszeres fogyasztásával jobban alszunk, kipihentebben ébredünk, és egész nap energikusabbnak érezzük magunkat.

Az étrendkiegészítő tabletták mellett természetes módon, az ételeinken keresztül is vihetünk be C-vitamin a szervezetünkbe. Készítsünk színes gyümölcssalátát citrusfélékből, vagy főzzünk karfiollal. Az unalmasnak tűnő zöldség valójában változatosan felhasználható: a karfiolfejet 1 cm-es szeletekre vágva megsüthetjük serpenyőben, de apróra darabolva és olívaolajon kissé megsütve remek, rizshez hasonló köretként is tálalhatjuk. És ne feledkezzünk meg a C-vitamin-bombaként funkcionáló savanyú káposztáról sem, ami nagyszerű kísérője lehet minden sajt- vagy sonkatálnak.

Napsütés helyett D-vitamin

A téli időszakban jóval kevesebb természetes napfény ér minket, ezért nagyon fontos, hogy alternatív módokon pótoljuk az erős csontozatunkért felelős D-vitamint. Alapvetően a táplálkozással felvett mennyiség jóval kevesebb, mint amit a napon töltve be tudunk építeni, ezért különösen fontos, hogy a tél során jobban odafigyeljünk a D-vitamin bevitelére.

Az egyik legjobb D-vitamin-forrásként funkcionáló élelmiszer a gomba, ami ilyenkor egyébként is nagy mennyiségben rendelkezésre áll. Készítsünk ragukat, egytálételeket és leveseket gombából, de keverhetjük kisebb mennyiségben a kedvenc húsos fogásainkhoz is. A sajtok mellett további remek D-vitamin-forrás a tojássárgája, így ne feledkezzünk meg a reggeli mellé készített lágy tojásról vagy tojásrántottáról sem.

Sportolj télen is

A téli időszámítással a naplemente jóval korábbra tolódik, ami sokszor a sportolási szokásainkat is befolyásolja. Ugyanakkor ahhoz, hogy ellenállóak maradjunk a téli betegségekkel szemben, az  egészséges táplálkozás mellett a rendszeres sport is nagyon fontos. De mit tegyünk, ha már sötétben és hidegben érünk haza a munkából, és nincs kedvünk még edzésre is elmenni.

Első lépésként lássuk be, hogy a téli időszakra új rendszert kell kitalálnunk. Keressük meg azt a mozgásformát, amit szívesen végzünk, és összeegyeztethető a megváltozott körülményekkel. Nézzünk körül a környékünkön, milyen beltéri sportolási formák kínálkoznak, és ne féljünk akár többet is kipróbálni, mielőtt elköteleződünk. Gondoljuk át, hogy a téli időszakban mennyi sportolás fér majd bele – célozzuk meg a heti három-négy alkalmat, de ne feledjük: már heti egy-két edzéssel is többet teszünk az egészségünkért, mint ha a tévé előtt ülnénk.

Futureater