ÖKO: ezeket NE csináld idén karácsonykor

2018. december 24.
A karácsonyi ünnepeknek sem kell feltétlenül a túlfogyasztásról és a rohanásról szólniuk! Következzenek környezetbarát, "slow" tippjeink:

1. NE idegeskedj az ajándékok miatt

Az ajándék ugyan legtöbbünk számára talán fontos eleme a karácsonynak, mégsem kell hagynunk, hogy kizárólag ez álljon az ünnepek középpontjában. Ilyenkor persze sokan nagyon feszültek vagyunk, hiszen örömet szeretnénk okozni a másiknak és mi is vágyhatunk egy-egy jól kitalált meglepetésre. Hogy elkerüljük a fölösleges frusztrációkat, legyen az a célunk idén, hogy a szándékot és nem feltétlenül az ajándékot magát értékeljük.

Extra tipp: Akár újra is fogalmazhatjuk az ajándék fogalmát olyan módon, hogy nem a tárgyi elemeit, hanem az érzéseit, jó beszélgetéseit, nagy családi találkozásait a karácsonynak is ajándékként értékeljük.

2. NE arra fókuszálj, ami nem jött össze, hanem arra, ami igen

Eldöntötted, hogy idén csomagolásmentes lesz a karácsony, de mégsem jött össze teljesen? Ne vegye el a kedvedet, hiszen biztosan van sok más aspektusa az ünnepnek, melyben tudatosabbá váltál az előző évhez képest!

Extra tipp: a csomagolások nagy százalékban újrahasznosíthatók, az ünnepi menü maradékai pedig számos formában újra felhasználhatók. De akár rászorulókhoz is eljuttathatjuk a megmaradt finom falatokat.


Fotó: Unsplash/Thought Catalog

3. NE internetezz

Nincs jobb alkalom a karácsonynál, hogy egy kis digitális detoxot tartsunk. Helyette töltsünk minél több időt a szeretteinkkel, sétáljunk egy nagyot, engedjünk egy forró habfürdőt (ugyan ez nem túl környezetbarát, de évente egy-két alkalommal beleférhet…) vagy kuckózzunk be egy jó könyvvel a karácsonyfa mellé. Ez azért is fontos, mert a közösségi médiában akaratlanul is hasonlítgatni kezdjük magunkat mások karácsonyához (vagy legalább is ahhoz, amit mutat a karácsonyából), ami extra stresszfaktort jelenthet.

Extra tipp: Állítsuk repülő üzemmódba a telefonunkat vagy töröljük le a chat applikációkat erre a pár napra, így az agyunk nem fog folyamatosan a telefonunk generálta ingereket kapni.

+1. NE mások elvárásai szerint ünnepelj

Az ünnep mindannyiunknak mást jelent. Kolléganőnk például ilyenkor csendes írásra vágyik, míg mások a nagycsaládi nyüzsgésben töltődnek fel. A lényeg, hogy gondoljuk át a saját igényeinket és annak megfelelően töltsük ezt a néhány napot. Így akár elkerülhetjük a túlfogyasztás vagy az ajándékozási dömping kellemetlenségeit is. – Például segíthet, ha átgondoljuk, azért veszünk egy extra szelet süteményt, mert „karácsonykor lehet” vagy mert tényleg vágyunk rá.

Extra tipp: Ne felejtsük el kommunikálni másoknak, mi jelent számunkra örömet az ünnepben! E nélkül sokkal nehezebben tudnak mások alkalmazkodni hozzánk.