5 trükk, amivel melegen tarthatod kedvencedet a kutya hidegben

2018. december 27.
Magadra húztál három pulcsit, két gatyát, sálat, sapkát na meg a legmelegebb kesztyűdet, és még így is fagyhalált akarsz halni, mire mész egy kört Buksival a ház körül, hogy elvégezhesse a dolgát? Nos igen, tél van, és kutya hideg, és a java még csak most jön.

Pár hete még flip-flop papucsban és rövid gatyában slattyogtál mellette, most meg legszívesebben az egész ruhásszekrényt magadra aggatnád, pedig már a sétát is 5 percesre redukáltad a nyári egy órás helyett. És abba belegondoltál már, hogy a kutyád hogy érzi magát ebben a téli cidriben? Elárulom, neki is befagy a szőrös kis hátsója, amit a te felelősséged melegen tartani.

Nem, az nem megoldás, hogy egy percre viszed csak ki a kutyát hónapokon át, mert szegény megbolondul bent az unalomtól, nem tudja hol levezetni az energiáját, elhízik, eltunyul és még a depresszió is rátör, ha a téli sötétséget megfejeled a bezártsággal. Inkább vértezd fel  a kutyát és magadat is a hideg ellen, és irány a kert, a természet és a kutyapark.

1. Télen a kutya legyen szőrös

Vannak ebek, akik a nyarat viselik nehezebben, mert a hatalmas bundájuk olyan, mint egy nonstop üzemelő szauna, és vannak, akik a rövidke kis szőrükkel úgy érzik magukat télen, mintha te pucéran mennél ki hógolyózni.

Nos nem túl bonyolult a képlet. Nyáron a nagy bundájú kutyákat jobban kell nyírni, télen pedig hagyni kell őket, hogy saját hőszigetelő réteget növesszenek magukra. Éppen ezért ősztől már ne nyírd a kutyádat, hogy legyen ideje hosszabb, sűrűbb szőrzetet növeszteni.

Alapjáraton egy bernáthegyinek, egy huskynak vagy épp malamutnak meg sem kottyan a téli hideg, viszont ha a lakásban és nem a kertben tartod őket, a szőrük elvékonyodik, és ha gyakran fürdeted őket, a természetes faggyúrétegük sem védi úgy őket.

Szóval figyelj oda a szőrös behemótokra is télen, mert az hogy eredetileg Szibériában és Alaszkában a repkedő mínuszokban érezték a legjobban magukat, nem jelenti, hogy a városiasított életvitelük mellett is ugyanolyan jól bírják a telet. Ne nyírd őket télen, viszont ápold, fésüld a bundájukat, hogy az egészséges legyen és védelmet nyújtson a hideg ellen.

2. Nem ciki, ha kabátot adsz rá

A rövid szőrű, a szőrtelen, a vékony testalkatú, a kicsi, az aljszőrzet nélküli blökik számára pedig jobb, ha beújítasz egy téli ruhakollekciót, ugyanis nagyon gyorsan átfagyhatnak odakint. Tehát ha például agarad, terriered, uszkárod, csivavád vagy épp vizslád van, nem ciki divathóbort, ha télen adsz rá egy kabátot.

Tudom, hogy te is fázol kint, de a kutyádnak télen is szüksége van a mozgásra, a sétára, a friss levegőre, a játékra és némi napfényre. Ezért ne zárd be hónapokra, hanem öltöztesd fel, és ha nem is órákra, mint a jó időben, de azért minden nap vidd el egy kiadósabb sétára. A bezártság pont annyira meg tudja betegíteni, mint a hideg, szóval találd meg az arany középutat. A kabátot a lakásban mindig vedd le róla.

3. Védd a tappancsokat

Sok kutya imádja a havat és a futkározást a haverokkal, akkor is ha tél van. Csakhogy a felsózott utak, a lefagyott járdák, a hó és a hideg talaj mind felsérthetik a tappancsukat. Ezért vagy adj rájuk cipőt, ha kiviszed őket, vagy mosd meg a mancsukat minden séta után. A cipőhöz először szoktasd hozzá őket a lakásban, mert elsőre irritálja őket.

Valamint fontos, hogy a szőr ki legyen nyírva a mancsukon, hogy ne lógjon rajta csimbókokban a só, a hó és a jég. Sőt, már mancsápoló spray-t is lehet kapni, kifejezetten téli ápoláshoz. Keféld át a szőrüket is ha kell, hogy megszabadítsd őket a hótól.

4. A hó és a fagyott víz nem hidratál

Ha a kutya a kertben lakik, télen mindenképp ellenőrizd a vizét minden nap, hogy nehogy befagyjon. A legjobb, ha langyos vizet teszel ki neki, védett helyre, mert nem tesz jót, ha havat eszik az ebed a kiszáradás ellen.

5. Ne fogd hízókúrára a benti kedvencet

Ha kint lakik a blöki, a téli hónapokban szüksége van egy kis extra energiára, hogy melegen tartsa magát, így egy kis extra koszt jót tesz nekik. Azonban a lakásban tartott kedvencek, főleg a kevesebb szabadban szaladgálással töltött idő miatt könnyen elhíznak, bármilyen jó szándék is vezérel, mikor túleteted őket. Az esetükben elég, ha odafigyelsz a tápanyagban gazdag táplálásra, hogy erős legyen az immunrendszerük, és egészséges a szőrük.

További 5 kutyamelegítő tippért keresd a gardenista.hu cikkét!