ÖKO: Blancoat, a vegán kutyaruha

2018. november 20.
Talán kevesen gondolunk rá, de a kutyaruha nem csupán úri huncutság, hanem nagyon is fontos kiegészítő, amelyekkel a kedvencünk egészségét is védhetjük. De más állatokat is, ha fair trade, állati eredetű összetevőktől mentes darabokat választunk. A Blancoat vegán kutyakiegészítő-márkával beszélgettünk.
Mióta működik a BlancoatShop? Honnan jött az ihlet egy vegán kutyapulcsi-márkához?
A BlancoatShop körülbelül egy éve jött létre, bár már előtte is foglalkoztam kutyaruha tervezéssel, de maga a Blancoat, a kutyapulcsiként is hordható kutyatakaró, ötlete tavaly fogalmazódott meg bennem. Mivel vegán vagyok, ezért nem volt kérdéses, hogy, ahogy a magánéletben, úgy a BlancoatShop termékeihez sem használok állati eredetű anyagokat. A horgolt termékeknél a fonalak nem tartalmaznak selymet, gyapjút vagy mondjuk angóra szálakat, a címkéket pedig parafabőrből készíttetem, így az összes termékünk vegánbarát. Nem érezném etikusnak, ha más állatok kihasználása révén készülnének a kutyaruhák.
Kezdetektől az öko szemlélet uralja a márkát?
Nem ez volt a fő szempont, de ahogy egyre több döntést hoztam meg a BlancoatShop kapcsán, úgy vettem észre, hogy minden esetben mérlegelem a környezetvédelmi szempontokat is. Csak egy példa: amikor névjegykártyát készíttettünk, a grafikus-tervező azonnal az újrapapírt javasolta, nem pedig a csak „öko-kinézetűt”, mert tudta, hogy nekünk ez tényleg fontos. A csomagolásban is csak papírt használunk, semmi műanyag zacskó! Hamarosan pedig új, dekoratív textil csomagolást vezetünk be: a blancoatokat, pulcsikat és takarókat textilzsákokban szállítjuk, amelyeket bevásárlásnál, utazásnál használhattok majd újra és újra.
Mitől fenntarthatók a kutyaruháitok? Milyen anyagból, milyen eljárással készülnek? Ki készíti őket?
A BlancoatShop kutyaruhái kézzel készülnek, sokszor egyedi elképzelések alapján. Hiszek benne, hogy egy jó minőségű, kézzel készített termék tartósabb és sokkal tovább hordjuk szívesen, mint egy gyártósori darabot. Lehet, hogy sokszor csábító a fast fashion világa, de sajnos nem hiszem, hogy pont a kutyaruhák esetében sokkal etikusabb lenne a helyzet, mint a női divat területén.
A takarókat és blancoatokat magam készítem, ezek kézzel horgolt termékek. A snoodok és sálak kötésében és a kabátok varrásában pedig  egy gyakorlott kötő ismerősöm és egy profi varrónő segít. Abszolút női vállalkozás vagyunk. 🙂 Az anyagok kiválasztásánál az állati eredetű anyagok mellőzésén túl odafigyelek, hogy az EU-ban, lehetőleg Magyarországon készülő fonalakat válasszak. Így egyrészt a szállítási terhelés kisebb, másrészt az EU-ban jóval szigorúbbak a környezetvédelmi és munkavédelmi szabályozások mint mondjuk a fejlődő országokban. Így biztos lehetek benne, hogy a fonalakat etikus körülmények között, a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően gyártották. Az anyagoknál ugyanez a szempont, ami sokszor igényel némi utánajárást, de szerintem ez megéri.
Miért fontos a kutyákat öltöztetni? 
Újmódi divathullámnak tűnhet a kutyák öltöztetése, pedig egészen praktikus oka van: a lakásban tartott kutyák ugyanúgy elszoktak a kinti hidegtől, mint mi, és fáznak. A kutyaruha melegen tartja a kutyusokat a hűvösebb időben, különösen fontos ez a kölykök és az idős ebek esetében, mert ők könnyen kihűlhetnek, de a kistestű, vékony szőrzetű vagy kopasz kutyusoknak is szüksége van meleg ruhára. A kutyaruha véd az esőtől (nincs több ázottkutya-szag) és a szennyeződésektől is. Egy esős reggeli séta után csak le kell venni a ruhát, és mehet a mosásba, – ami sokkal egyszerűbb, mintha a kutyát kellene fürdetni és szárítani. A kutyák öltöztetése egyébként nem a 21. század találmánya. Láttam már 1916-ban megjelent kutyamellény kötésmintát is.
Cicákra is adhatóak ezek a ruhák?
Méretre készülnek a pulcsik, így elméletileg nincs akadálya, hogy egy fázós cica is Blancoatban kuckózzon. Kifejezetten cicáknak készítek gallérokat, függőágyakat és fekhelyeket újrahasznosított fonalból.
Milyen kiegészítőitek vannak még a ruhákon túl? Van „bestseller” darabotok?
A kabátokon és pulcsikon kívül készítünk még sálakat, snoodokat, póráz és nyakörv szetteket, frizbit és labdát, illetve cicáknak és vadászgörényeknek függőágyat és fekhelyet. A legnépszerűbb azt hiszem, a kézzel horgolt úti takaró, amelyet a szivárvány szinte minden színében készítünk. Ez is méretre készül, otthon és utazásnál is nagyon praktikus darab: a kocsiban vagy szállítóboxban is használható, de ha idegen helyre megyünk, az ismerős tárgy megnyugtatja a kutyust, hogy könnyebben otthon érezze magát az új környezetben.
A Facebook és Insta-profilotokat nézve szembetűnő, hogy a nemzetközi piacra terveztek. Azért vannak itthoni vásárlóitok is? 
Természetesen! Szerintem ma már a magyarországi és a nemzetközi piac között nincs nagy különbség. Itthon is ugyanolyan igényesek, nyitottak az emberek, mint külföldön, a minőségi termékeket pedig kifejezetten keresik. A kutyás világban inkább az a jellemző, hogy amíg régebben külföldről tudtunk csak praktikus és szép kutyaruhákat és kiegészítőket rendelni, ma már itthon is szuper a választék.
Hol tudunk rendelni a négylábúaknak a darabjaitokból? Üzletekben/vásárokon is jelen vagytok?  

Legegyszerűbben a közösségi média oldalainkon keresztül tudtok rendelni, szerintem ez egy remek módja az ötletelésnek és az egyedi elképzelések megbeszélésének. A kutyabarát.hu vásárain is kint szoktunk lenni, legközelebb december 8-án a Szimplában találkozhattok velünk.