Szilveszteri tűzijáték: szeretjük vagy betiltanánk?

2018. december 28.
A lakosság döntő többsége tisztában van a tűzijátékokban rejlő veszélyekkel, minden harmadik ember be is tiltaná. Sokan vannak, akik szerint évente egyszer még megengedhető ez a fajta szórakozás, a gazdik azonban úgy látják, hogy a házi kedvenceink többségét zavarja a szilveszteri zaj – derült ki a Groupama Biztosító legfrissebb kutatásából.

Lepke, Tűzvirág, Durrancs… Ha ismerősen csengenek ezek a fantázianevek, akkor bizonyára ünnepelted már az újesztendő beköszöntét tűzijátékkal. Mókás elnevezéseik dacára a szilveszter idejére engedélyezett pirotechnikai eszközök használata rejt magában némi kockázatot, s ezekkel tisztában is vagyunk. Legalábbis a Groupama Biztosító megbízásából 1000 ember megkérdezésével készült reprezentatív kutatás eredményei szerint: a válaszadók 85 százaléka tartja többé-kevésbé veszélyesnek ezeket az újévi házi tűz- és fényjátékokat, ugyanakkor 56 százalékuk szerint az évi egyszeri, az újév beköszöntét ünneplő házi tűzijátékozás elfogadható szórakozás. Sokakat, a válaszadók 31 százalékát azonban annyira zavarja a tűzijátékozás, hogy ha rajtuk múlna, be is tiltanák még az évnek ezen szakaszában is. A petárdával, azaz a puszta durranással ijesztgető pirotechnikai eszközzel kapcsolatban azonban már a válaszadók 77 százaléka helyesli, hogy használatuk továbbra is tiltott maradjon szilveszterkor.

Hogy ki-mit gondol az év végi tűzijátékokról? a témával kapcsolatos animációs VIDEÓ itt tekinthető meg.

A férfiak szerint nem olyan veszélyes

Bizonyára sokan találkoztak már azzal a jelenséggel, hogy ha tűzgyújtásról van szó, a férfiak milyen lelkesen tudják megragadni a gyufát. Nem meglepő módon ez nem csak a nyári grillezéseket, de a tűzijátékokat illetően is igaz rájuk. A férfiak közül másfélszer annyian engedélyeznék egész évbena házi tűzijátékok megrendezését: míg a nőknek csak 9, addig a férfiaknak 14 százaléka vélekedik így. A nők a szilveszteri tűzijátékok kockázatosságát is komolyabban ítélik meg: a női válaszadók 45 százaléka szerint a tűzijáték nagyon is veszélyes, férfiaknál ez az arány 30 százalék, és utóbbiak 15 százaléka szerint teljesen veszélytelen elfoglaltság a tűzijátékozás.

A kutyusokra különösen oda kell figyelnünk szilveszterkor 

Házi kedvenceink többségét zavarja a szilveszteri zaj: a kutatásban megkérdezettek gazdik többsége, pontosan 60 százaléka nyilatkozott így. Kutyáinkat, macskáinkat vagy más kisállatunkat legjobb ezért erre az időre beengedni a lakásba, vagy legalábbis olyan helyen elhelyezni (például garázsban), ahová kevésbé hatol el a tűzijáték ropogás zaja. Ha kedvencünknek kifejezetten gyötrelmes élmény ez az éjszaka, esetleg hajlamos pánikba esni, érdemes az állatorvos által javasolt nyugtatót is kéznél tartani. A kutyát azonban az etológusok szerint nem szabad pátyolgatni, vagy nyugtatni, csak még inkább megrémisztjük, ha mi magunk is azt sugalljuk, ez a hangzavar bizony ijesztő; jobb, ha inkább figyelemelterelésként játékkal próbálkozunk.

Sajnos a széleskörű tájékoztatás ellenére is sok kutya szalad világgá Szilveszter éjjelén. A Szilveszteri Állatmentő Ügyelethez tavaly több mint 500 elveszett kutya, macska és egyéb állat miatt érkezett bejelentés. A szervezet évek óta azon munkálkodik, hogy segítsen az ilyenkor elkóborolt állatokat hazajuttatni: Facebook-oldalukon albumokba rendezve szerepelnek az újévkor elveszett és talált állatok, illetve önkénteseket, ideiglenes befogadókat is toboroznak az ünnep idejére.

Nem csak a házi kedvencekre kell azonban ilyenkor nagyobb gondot fordítanunk. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a szilveszteri tűzijátékozás kapcsán nem gyakoriak a káresetek, de fordult már elő súlyos személyi sérüléssel járó baleset, ezért mindenképpen érdemes fokozottabban vigyázni magunkra és másokra is – hívta fel a figyelmet Szabó Imre, a Groupama Biztosító Szolgáltatási Centrumának vezetője.