Szilveszteri tűzijáték: szeretjük vagy betiltanánk?

2018. december 28. |

A lakosság döntő többsége tisztában van a tűzijátékokban rejlő veszélyekkel, minden harmadik ember be is tiltaná. Sokan vannak, akik szerint évente egyszer még megengedhető ez a fajta szórakozás, a gazdik azonban úgy látják, hogy a házi kedvenceink többségét zavarja a szilveszteri zaj – derült ki a Groupama Biztosító legfrissebb kutatásából.

Lepke, Tűzvirág, Durrancs… Ha ismerősen csengenek ezek a fantázianevek, akkor bizonyára ünnepelted már az újesztendő beköszöntét tűzijátékkal. Mókás elnevezéseik dacára a szilveszter idejére engedélyezett pirotechnikai eszközök használata rejt magában némi kockázatot, s ezekkel tisztában is vagyunk. Legalábbis a Groupama Biztosító megbízásából 1000 ember megkérdezésével készült reprezentatív kutatás eredményei szerint: a válaszadók 85 százaléka tartja többé-kevésbé veszélyesnek ezeket az újévi házi tűz- és fényjátékokat, ugyanakkor 56 százalékuk szerint az évi egyszeri, az újév beköszöntét ünneplő házi tűzijátékozás elfogadható szórakozás. Sokakat, a válaszadók 31 százalékát azonban annyira zavarja a tűzijátékozás, hogy ha rajtuk múlna, be is tiltanák még az évnek ezen szakaszában is. A petárdával, azaz a puszta durranással ijesztgető pirotechnikai eszközzel kapcsolatban azonban már a válaszadók 77 százaléka helyesli, hogy használatuk továbbra is tiltott maradjon szilveszterkor.

Hogy ki-mit gondol az év végi tűzijátékokról? a témával kapcsolatos animációs VIDEÓ itt tekinthető meg.

A férfiak szerint nem olyan veszélyes

Bizonyára sokan találkoztak már azzal a jelenséggel, hogy ha tűzgyújtásról van szó, a férfiak milyen lelkesen tudják megragadni a gyufát. Nem meglepő módon ez nem csak a nyári grillezéseket, de a tűzijátékokat illetően is igaz rájuk. A férfiak közül másfélszer annyian engedélyeznék egész évbena házi tűzijátékok megrendezését: míg a nőknek csak 9, addig a férfiaknak 14 százaléka vélekedik így. A nők a szilveszteri tűzijátékok kockázatosságát is komolyabban ítélik meg: a női válaszadók 45 százaléka szerint a tűzijáték nagyon is veszélyes, férfiaknál ez az arány 30 százalék, és utóbbiak 15 százaléka szerint teljesen veszélytelen elfoglaltság a tűzijátékozás.

A kutyusokra különösen oda kell figyelnünk szilveszterkor 

Házi kedvenceink többségét zavarja a szilveszteri zaj: a kutatásban megkérdezettek gazdik többsége, pontosan 60 százaléka nyilatkozott így. Kutyáinkat, macskáinkat vagy más kisállatunkat legjobb ezért erre az időre beengedni a lakásba, vagy legalábbis olyan helyen elhelyezni (például garázsban), ahová kevésbé hatol el a tűzijáték ropogás zaja. Ha kedvencünknek kifejezetten gyötrelmes élmény ez az éjszaka, esetleg hajlamos pánikba esni, érdemes az állatorvos által javasolt nyugtatót is kéznél tartani. A kutyát azonban az etológusok szerint nem szabad pátyolgatni, vagy nyugtatni, csak még inkább megrémisztjük, ha mi magunk is azt sugalljuk, ez a hangzavar bizony ijesztő; jobb, ha inkább figyelemelterelésként játékkal próbálkozunk.

Sajnos a széleskörű tájékoztatás ellenére is sok kutya szalad világgá Szilveszter éjjelén. A Szilveszteri Állatmentő Ügyelethez tavaly több mint 500 elveszett kutya, macska és egyéb állat miatt érkezett bejelentés. A szervezet évek óta azon munkálkodik, hogy segítsen az ilyenkor elkóborolt állatokat hazajuttatni: Facebook-oldalukon albumokba rendezve szerepelnek az újévkor elveszett és talált állatok, illetve önkénteseket, ideiglenes befogadókat is toboroznak az ünnep idejére.

Nem csak a házi kedvencekre kell azonban ilyenkor nagyobb gondot fordítanunk. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a szilveszteri tűzijátékozás kapcsán nem gyakoriak a káresetek, de fordult már elő súlyos személyi sérüléssel járó baleset, ezért mindenképpen érdemes fokozottabban vigyázni magunkra és másokra is – hívta fel a figyelmet Szabó Imre, a Groupama Biztosító Szolgáltatási Centrumának vezetője.

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?