ÖKO: felejtsük el a zöld életmódhoz kötődő sztereotípiákat!

2019. január 29.
A következő tévképzetek több ellenérzést szülnek az ökotudatos életmóddal kapcsolatban, mint pozitívumot. Így érdemes felülvizsgálnunk őket, hogy tényleg semmi se állhasson az utunkba, ha a zöldebb jövő a tét!

 1. Nem csak Instagram-kompatibilis lehet a zöld háztartás!

Itt az ideje, hogy egy életre elfelejtsük azt a sztereotípiát, miszerint a fél háztartás kiszelektálására és újravásárlásra szükség van ahhoz, hogy tudatosabban kezdjünk élni. Nem kell menő grafikás vászonszatyor a bevásárláshoz, nem kell üvegkancsó a régi műanyag helyett stb. ahhoz, hogy már ma tegyünk valamit a környezetért! Helyette használjuk minél többször újra a már otthon lévő, jó állapotú tárgyainkat, legyenek bármilyen anyagból és legyenek bármennyire stílusosak is. Csak akkor cseréljük ki őket, ha már tényleg nem szolgálnak minket ezek a tárgyak.

2. Nincs összefüggés az ökoszemlélet és az ezotéria között!

Sok emberben még mindig olyan kép él az ökotudatos emberekről, mint akik egész nap meditálnak, esetleg földöntúli erőkkel kommunikálnak, a teljes csíből pedig csak akkor jönnek ki, amikor elfogyasztják a nyersvegán ebédjüket, amit saját maguk termelnek ki egy egzotikus kis odújukhoz tartozó veteményesben… – Mondanunk sem kell, hogy ez nem így van, szóval bátran nyissunk a zöld életmód felé akkor is, ha a spiritualitáshoz és nomád életformához nincs kapcsolódásunk!


Fotó: Unsplash

3. Az öko életmód nem kell, hogy önsanyargatás és lemondások sora legyen!

Az, hogy tudatosan átgondoljuk a szükségleteinket és alternatívákat használunk az élet néhány területén, nem feltétlenül egyenlő az önsanyargatással. A tudatos életmódhoz nem lehet megspórolni azt a lelki munkát sem, amellyel átértékeljük a minket körülvevő tárgyakat és egyáltalán az értékrendünket: azok számára lehet csak önsanyargatás a tudatosság, akik nem készültek fel erre a váltásra valamilyen okból. De ne feledjük, már az is elegendő a kezdő lépésekhez, ha csak egy-egy apró szokásunkon módosítunk! Nem kell feltétlenül egy zero waste, minimalista életformát kitűzni akkor, ha a jelenlegi életünk ettől egyelőre nagyon eltér, mert akkor tényleg csak a lemondás nyűgét fogjuk meglátni mindenben.