Mit ne tegyél soha a mosógépbe

2019. március 06.
Mosni mindenki tud. Csak fogjuk a ruhákat, berakjuk a gépbe, rálöttyintjük a mosószert, öblítőt és benyomjuk a gombot. Pedig a gépben nem mosható darabok listáján nem csak a fürdőszobaszőnyeg és a baseball sapka szerepel.

Bár a legtöbb ruhadarabot tényleg lehet gépben mosni, legfeljebb kímélő programra vagy hideg vízre kell állítani, akad azért olyan textil, ami tovább marad szép, ha nem tesszük mosógépbe. Kényes anyagoknál válasszuk inkább a kézi mosást vagy vigyük tisztítóba a darabokat.

Fürdőruha

Ha több szezonon át szeretnénk hordani kedvenc úszódresszünket vagy bikininket, mossuk inkább kézzel. A mosógép károsíthatja a fürdőruha gumírozását, nem is beszélve a technikai anyagokról. Enyhén mosószeres hideg vízben öblítsük ki minden használat után a fürdőruhákat, győződjünk meg róla, hogy alaposan kimostuk a sót, izzadtságot, naptejet az anyag szálai közül.

Flitteres és díszes ruhák

Flitterekkel, gyöngyökkel, kövekkel hímzett ruhákkal, pulcsikkal és pólókkal mindig bánjunk óvatosan. Ha gépben mossuk, tegyük mosózsákba, ezzel a gépünket is óvjuk, hiszen az esetleg leszakadó díszek nem kerülnek a dobba és nem teszik tönkre a mosógépet. Ellenőrizzük a ruha címkéjét a biztonság kedvéért mosás előtt, az ilyen érzékeny ruhadaraboknál gyakran jobb, ha tisztítóba visszük, mert még a kézi mosásnál is leszakadhatnak a gyöngyöcskék.


Memóriahabos párna

Még a legkímélőbb program is felismerhetetlen csomóvá változtatja a memóriahabos párnát. A szárítóba se jusson eszünkbe betenni, mert megolvaszthatja az anyagát. Kövessük inkább a gyártó utasításait. Töltsünk meg vízzel egy kádat vagy nagy mosdókagylót kézmeleg vízzel és rakjunk bele kevés mosószert. Miután beáztattuk a párnát, óvatosan rázogassuk ki a vizet belőle, csavarni viszont tilos. Tegyük olyan helyre, ahol jól jár a levegő, és itt szárítsuk meg, így megelőzhető, hogy bepenészesedjen.

Gyúlékony anyaggal szennyezett öltözetek

Ha alkohol, benzin vagy más gyúlékony anyag kenődött a ruhánkra vagy törlőrongyra, ne tegyük egyenesen a mosógépbe, tüzet okozhat. Először kézzel áztassuk ki a szennyeződés nagy részét mosószeres vízben, folteltávolító szerrel. Csak ezután célszerű géppel is átmosni az ilyen ruhákat.

Futócipők

A vászoncipők probléma nélkül moshatók gépben, de a futócipők technikai anyagát károsíthatja a mosógépes tisztítás. A cipő anyaga a gépi mosástól elvesztheti tartását, így kényelmetlen lesz sportoláshoz. Mint mindig, a cipőknél is ellenőrizzük a kezelési útmutatót, és ha kétségeink vannak, válasszuk inkább a biztonságos kézi, hidegvizes mosást.

Csipke

Bár a csipkés ruhák, fehérneműk minden bizonnyal túlélik a mosógépet, ha mosózsákba tesszük őket és kímélő programot futtatunk, a rendszeres gépi mosás előbb-utóbb kárt tesz a kényes anyagokban, és valószínűleg rövidebb ideig viselhetjük ezeket a darabokat. Ebben az esetben is az enyhe mosószeres, hideg vízben történő kézi mosás jelenti a megoldást, hogy minél tovább szépek maradjanak a csipkés ruhák.

Matracok és szőnyegek gumi hátoldallal

Sok fürdőszobaszőnyeg vagy kisebb szobai szőnyeg befér a mosógépbe, mégsem ajánlott engedni a csábításnak és az egyszerűbb utat választani a tisztításukhoz. A hátoldalukat borító gumiréteg, ami egyben tartja magát a szőnyeget, nagyon hamar darabjaira esik a mosógépben. Ugyanez érvényes a gumipapucsokra, flip-flopokra is.

Nyakkendő

A nyakkendő tipikusan az a ruhadarab, amit kényes anyagból, gyapjúból, selyemből varrnak, így bedobni őket a mosógépbe felér a megsemmisítésükkel. Ezeket a drága kiegészítőket mindenképp tisztítóba kell vinni, hogy minél tovább megtartsák eredeti állapotukat.

Fotók: Unsplash