A művirágtartás 5 aranyszabálya

2019. március 10.
Sok oka lehet, miért akar valaki művirágot, és tény, hogy a műnövényeknek is megvannak az előnyei. Néhány trükkel megteremthetjük az igazi növények illúzióját a lakásban.

Nincs jobb, szebb, hasznosabb, mint a valódi zöld növények. Ám életstílusuk, növényápolási tehetségük, vagy éppen allergia, kisgyermekek és háziállatok miatt sokan választanak mégis inkább művirágokat. Ráadásul locsolni sem kell őket soha. Ha nem szeretnénk, hogy első pillantásra látszódjon, hogy csalunk, megvan a technikája, hogyan legyen tökéletes az illúzió.

Az elhelyezés roppant fontos

Ahogy a kaktuszt sem rakjuk a szuterénszoba legsötétebb sarkába, vagy a páfrányt a tűző napra, a műnövények elhelyezését is pont így át kell gondolni. Nézzünk utána, milyen növény mű változatát vásároltuk meg, és a valódi virág igényeinek megfelelő helyre helyezzük. A legmagasabb polc legtetejére se helyezzünk virágdíszt, hiszen ha igazi volna, biztos, hogy nem tettük volna fel oda, hiszen az öntözés maga lenne a pokol.

Tökéletes tökéletlenség

A természetben nincs két egyforma növény, ahogy nincs két egyforma levele sem egyetlen növénynek. Fogadjuk el a természetes tökéletlenséget, és ha a műfikusz két levele különbözik vagy a növény szára mállik, ez teljesen normális (és természetes). Örüljünk neki, hiszen ez csak segít, hogy igazinak tűnjön.



Megéri a drágább

Valószínűleg érdemes picit drágább művirágot venni, általában érvényes az az elv, hogy több pénzért jobb minőséget kapunk. A drágább darabok valószínűleg élethűbbek és tartósabbak is.

Karbantartás szükséges

Öntözni ugyan nem kell a műanyag szobanövényeket, ám portalanítani igen. Szinte új életre kelnek, ha néha végigfuttatjuk rajtuk a porolót.

Az anyag a lelke

Vásárlásnál ügyeljünk rá, hogy milyen anyagból készült a kinézett darab, és mennyire sikerült az eredeti növény textúráját lemásolni. Például a pozsgáslevelűek levelei a természetben is úgy néznek ki, mintha műanyagból lennének, ne vásároljunk olyan változatot, ami selyemből készült. Válasszunk olyan növényt, melyet matt anyagból gyártottak, a fényes felület nagyobb eséllyel hívja fel a figyelmet arra, hogy a növényünk csak utánzat. A legtökéletesebb művirágokat a pálmákról, pozsgáslevelűekről, páfrányokról találhatjuk.

Fotók: Unsplash