Hódít a kokedama, az új növényültető módszer

2019. február 16.
Nem véletlenül őrül meg az internet a kokedamáért. Ez a Japánban már évszázados hagyományokkal rendelkező növényültetési módszer most begyűrűzött hozzánk is, és rajongunk érte, hiszen nincs két egyforma belőle. Mondunk néhány érvet a kokedama mellett!

1. Egyszerű és nagyszerű
Bár a mohalabda rögzíthető akár színes madzaggal is, mégis a klasszikus a legjobb. Remekül illeszkedik a lakás minimalista dekorációjához, egyszerűen tökéletes.

 

2. Muszáj bekeretezni
Egy egyszerű, természetes fa kerettel tökéletes dísze lehet a lakásnak. Mivel különleges, többdimenziós műalkotás, biztosan minden vendég megkérdezi majd, mi ez és hogyan kell csinálni.

3. Megáll a lábán
A kokedamának nincs szüksége cserépre, a mohagolyók maguktól is megállnak, és annyi sorakoztatható egymás mellé, amennyit csak szeretnénk. Bár a beleültett növény fényigénye határozza meg, hova helyezzük a kokedamát, arra azért nem árt ügyelni a kiválasztásnál, hogy a moha, amely a golyó alapját adja, nem szereti a túl erős napfényt.

4. Virágzó növénnyel színt visz a lakásba
Nem csak zöld növényeket lehet ültetni a kokedamába. Egy csodaszép virág, hozzáillő mohagolyóban garantáltan bearanyozza a napot.

5. Rétegezzük a növényeket
Szabadon engedhetjük a kreativitásunkat növényültetés közben. Akár többféle pozsgáslevelűt, kövirózsát is ültethetünk egy golyóba, így izgalmas struktúrát alkotnak.

6. Bátraknak kaktusszal
Aki nem riad meg a szúrós növények ültetésétől sem, akár kaktuszból is készíthet kokedamát. Ráadásul a kaktusz az utóbbi időben egyre divatosabb, így két legyet üthetünk egy csapásra.

Ha valaki ezek után úgy érzi, belevágna a kokedama-készítésbe, nem kell aggódnia. Nemcsak rendkívül dekoratív, elkészíteni sem ördöngösség. Bonsai-földre, tőzegmohára, pozsgáslevelű, páfrányféle vagy más növényekre, amiket ültetni szeretnél, jutakötözőkre, ollóra és vízre lesz szükség hozzá.
Első lépésként keverjük össze a mohát és a bonsai földet 7:3 arányban. Lassan adagoljunk hozzá vizet, és addig gyúrjuk, míg formázhatóvá nem válik. Gömbölyítsünk belőle grapefruit nagyságú, vagy egy picit nagyobb labdát. Áztassuk be a maradék tőzegmohát a vízbe. A növény gyökereit tisztítsuk meg a földmaradványoktól, majd borítsuk be a nedves mohával. Rögzítsük kötözővel. Ezután vegyük ketté a földlabdát és helyezzük a két földadag közé a mohalabdát, borítsuk be a földdel, alakítsunk ki szabályos gömböt. Borítsuk be mohalapokkal a golyót, és rögzítsük a jutakötözővel. Ha elkészült, spricceljünk rá vizet.

A későbbiekben a legegyszerűbb módszer arra, hogy megállapítsuk, szükséges-e öntözni a növényt, ha ellenőrizzük a súlyát. Ha könnyűnek érződik, itt az ideje elővenni az öntözőkannát, vagyis a lavórt. A kokedamát ugyanis a hagyományos módszer helyett be kell áztatni egy nagy tál vízbe, körülbelül 10 percre. Egyszer egy hónapban nem árt tápoldattal is kezelni a mohalabdát. Áztatáskor egyszerűen tegyünk a vízbe vízben oldódó növényi tápoldatot.