Hogyan győzzük le a molyokat?

2019. március 17. |

A molyok nem csípnek, zümmögnek vagy szúrnak, de rábukkani a lárvákra a zabpelyhes zacskóban, vagy felfedezni a lyukakat a kedvenc kasmírpulóverünkben, sokkoló élmény. Az alábbi lépésekkel hatékonyan szabadulhatunk meg a kártevőktől.

Első lépésként azonosítani kell az ellenséget: ruhamolyról vagy ételmolyról van-e szó. Ez a két leggyakoribb fajta bukkan fel az otthonokban ugyanis. “A kamrában fellelhető ételmoly a zabpehelyben, kekszekben, rizsben, lisztben, zsemlemorzsában és hasonló száraz alapanyagokban fordul elő, és már a boltból hazavihetjük a bontatlan csomagolásban”- magyarázza Chelle Hatzer rovarszakértő. Tapadós hálókat vagy apró kukacokat fedezhetünk fel a zacskóban, innen tudható, hogy kéretlen albérlőink vannak.
A ruhamoly a szekrényeket és gardróbszobákat célozza meg, a természetes anyagokba rakja petéit, és az itt kikelő lárvák rágják az apró lyukakat a gyapjú, selyem vagy szőrme anyagokba. A lyukakon kívül maradhat utánuk levedlett bőrdarabka, háló, ürülék is a textileken.

Kíméletlenül kidobni
Az első lépés, hogy mindent, amit a kamrában megfertőztek a molyok, ki kell dobni. Azt is, aminél csak a lehetőség merült fel. A ruhamolyoknál a mosás az első lépés. Mindent meleg vízzel és mosószerrel kell átmosni, majd érdemes szárítógéppel alacsony hőfokon szárítani, hogy a lárvák elpusztuljanak. A tisztító szintén jó megoldás a molytalanításra.
A következő lépés, hogy mindent leporszívózunk, akár a konyhában, akár a szekrényben van a vészhelyzet. A padlót, szőnyeget, falakat, polcokat, alul és felül is. Majd egyből dobjuk ki a porzsákot, valószínűleg tele van molypetékkel.
Végül súroljuk át tisztítószeres vízzel az összes lehetséges rést és helyet az érintett helyiségekben. Ha nem találjuk a fertőzés forrását, érdemes szakembert kihívni. Nekik professzionális felszerelésük van a bútorok és szőnyegek megtisztítására is.Naftalin helyett jól záródó tárolók
Nagyanyáink bombabiztos módszere a kémiai anyagokat tartalmazó naftalin volt a molyok ellen, ám mára ennek bebizonyosodott az egészségügyi kockázata. Az Európai Unióban be is tiltották a gyártását és forgalmazását.
Helyette fizikailag zárjuk el inkább a lehetőséget a rágcsálásra a kis élősködők elől. A nem hordott ruhákat csomaguljuk vákuumos ruhatároló zsákokba, így nem is foglalnak nagy helyet. A természetes molyűzők is hasznosak lehetnek, mint például a cédrus vagy levendula. Bekenhetjük illóolajukkal akár a lezárt zsákokat is, végső elrettentésképpen, ám ezek önmagukban nem biztos, hogy megakadályozzák a molyok elszaporodását, ha egyszer beköltöznek.
A kamrában is tároljuk szorosan záródó dobozokban az élelmiszert. Hasznos lehet, ha a zacskóból való kitöltés előtt a fagyasztóba tesszük pár órára a frissen vásárolt szárazanyagokat.

Rendszeres ellenőrzés
A probléma visszatérésének megelőzésére takarítsuk gyakran a kamrát. Töröljük le a port, porszívózzunk rendszeresen, figyeljük az intő jeleket. A szakemberek tanácsolják, hogy az antik bútorokat, régiségkereskedésben vásárolt dolgokat mindig tisztítsuk meg, nézzük át, mielőtt a lakásba visszük, mivel ezek gyakori hordozói a ruhamolyoknak.

Forrás: Good Housekeeping
Képek: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?