Hogyan győzzük le a molyokat?

2019. március 17.
A molyok nem csípnek, zümmögnek vagy szúrnak, de rábukkani a lárvákra a zabpelyhes zacskóban, vagy felfedezni a lyukakat a kedvenc kasmírpulóverünkben, sokkoló élmény. Az alábbi lépésekkel hatékonyan szabadulhatunk meg a kártevőktől.

Első lépésként azonosítani kell az ellenséget: ruhamolyról vagy ételmolyról van-e szó. Ez a két leggyakoribb fajta bukkan fel az otthonokban ugyanis. “A kamrában fellelhető ételmoly a zabpehelyben, kekszekben, rizsben, lisztben, zsemlemorzsában és hasonló száraz alapanyagokban fordul elő, és már a boltból hazavihetjük a bontatlan csomagolásban”- magyarázza Chelle Hatzer rovarszakértő. Tapadós hálókat vagy apró kukacokat fedezhetünk fel a zacskóban, innen tudható, hogy kéretlen albérlőink vannak.
A ruhamoly a szekrényeket és gardróbszobákat célozza meg, a természetes anyagokba rakja petéit, és az itt kikelő lárvák rágják az apró lyukakat a gyapjú, selyem vagy szőrme anyagokba. A lyukakon kívül maradhat utánuk levedlett bőrdarabka, háló, ürülék is a textileken.

Kíméletlenül kidobni
Az első lépés, hogy mindent, amit a kamrában megfertőztek a molyok, ki kell dobni. Azt is, aminél csak a lehetőség merült fel. A ruhamolyoknál a mosás az első lépés. Mindent meleg vízzel és mosószerrel kell átmosni, majd érdemes szárítógéppel alacsony hőfokon szárítani, hogy a lárvák elpusztuljanak. A tisztító szintén jó megoldás a molytalanításra.
A következő lépés, hogy mindent leporszívózunk, akár a konyhában, akár a szekrényben van a vészhelyzet. A padlót, szőnyeget, falakat, polcokat, alul és felül is. Majd egyből dobjuk ki a porzsákot, valószínűleg tele van molypetékkel.
Végül súroljuk át tisztítószeres vízzel az összes lehetséges rést és helyet az érintett helyiségekben. Ha nem találjuk a fertőzés forrását, érdemes szakembert kihívni. Nekik professzionális felszerelésük van a bútorok és szőnyegek megtisztítására is.



Naftalin helyett jól záródó tárolók
Nagyanyáink bombabiztos módszere a kémiai anyagokat tartalmazó naftalin volt a molyok ellen, ám mára ennek bebizonyosodott az egészségügyi kockázata. Az Európai Unióban be is tiltották a gyártását és forgalmazását.
Helyette fizikailag zárjuk el inkább a lehetőséget a rágcsálásra a kis élősködők elől. A nem hordott ruhákat csomaguljuk vákuumos ruhatároló zsákokba, így nem is foglalnak nagy helyet. A természetes molyűzők is hasznosak lehetnek, mint például a cédrus vagy levendula. Bekenhetjük illóolajukkal akár a lezárt zsákokat is, végső elrettentésképpen, ám ezek önmagukban nem biztos, hogy megakadályozzák a molyok elszaporodását, ha egyszer beköltöznek.
A kamrában is tároljuk szorosan záródó dobozokban az élelmiszert. Hasznos lehet, ha a zacskóból való kitöltés előtt a fagyasztóba tesszük pár órára a frissen vásárolt szárazanyagokat.

Rendszeres ellenőrzés
A probléma visszatérésének megelőzésére takarítsuk gyakran a kamrát. Töröljük le a port, porszívózzunk rendszeresen, figyeljük az intő jeleket. A szakemberek tanácsolják, hogy az antik bútorokat, régiségkereskedésben vásárolt dolgokat mindig tisztítsuk meg, nézzük át, mielőtt a lakásba visszük, mivel ezek gyakori hordozói a ruhamolyoknak.

Forrás: Good Housekeeping
Képek: Unsplash