3+1 tipp az ökotudatos gardróbért

2018. április 13.
A fenntartható divatért a munkakörülmények és az anyagok előállítása mellett a másik oldal, a vásárlók is tudatosan tehetnek. A H&M segítségével körbejártuk, milyen is egy ökotudatos gardrób, és mit is tehetünk az egyén szintjén egy zöldebb divatiparért.

1. Hasznosíts újra!

A 3R, azaz rewear, reuse, recycle az alappillére a tudatos gardróbnak. A rewear, azaz a jó állapotban lévő ruhák továbbadása az egyik legfontosabb ezek közül. Legyen szó turkálóról, adományozásról vagy egyéb webshopos értékesítésről, az a ruha, mely évek óta a szekrényben lóg, még valaki másnak örömet okozhat.

A reuse, azaz az újrafelhasználás során új életre kelhetnek a régi, esetleg szakadt, sérült ruháink. Remek megoldás például, ha törölgető rongyokká vágjuk fel a régi pólónkat. Míg a recycle, azaz az újrahasznosítás során a régi textilek olyan hasznos formában lényegülhetnek át, mint a szigetelés.

A fenntartható divatipar körforgása: megunt ruhadarabjainkat ne dobjuk ki a kukába, helyette helyezzük gyűjtődobozba a megjelölt üzletekben, hogy új alapanyag, majd új ruhadarab lehessen belőle

Erre a 3R-re épül a H&M ruhagyűjtési kezdeményezése, ami már évek óta működik nagy sikerrel minden H&M üzletben itthon is. A lényege az, hogy „adj új életet megunt ruháidnak” – vidd be őket a legközelebbi H&M üzletbe, dobd be a ruhagyűjtő dobozba és kérd el érte az 500 forintos kupont, amit egy legközelebbi vásárlás alkalmával felhasználhatsz. Az összegyűjtött ruhákat pedig szétválogatják és az állapotától függően eladják second-hand boltoknak (a bevétel minden forintját jótékony célra és innovációra fordítja a cég!), vagy új ruha alapanyagaként hasznosítják újra.

Hihetetlen, de Magyarországon az indulás óta mintegy 546 tonna ruhát adtak le a vásárlók, amelyből 10.000 euró folyt be. Ezt az összeget pedig az UNICEF-nek adományozza a cég. Más országok eredményeiről itt tájékozódhatsz. Ha pedig legközelebb H&M-ben vásárolsz, nézd meg a címkét, hogy az adott termék milyen anyagból készült: sokszor találkozhatsz olyannal, amin a recycled cotton vagy recycled polyester szerepel. Ha ezt látod, biztos lehetsz benne, hogy a termék fenntarthatóbb módon készült, és ha ilyet veszel, te is része lehet a bolygónk védelméért folytatott harcnak!

2. Vigyázz a ruháidra!

Egy kis kreativitással el tudjuk érni, hogy a ruháink élettartama megnövekedjen.  Érdemes mindenek előtt egy alapos gardróbszemlét tartani, hiszen így előkerülhetnek olyan rég elfelejtett darabok is, melyekbe újra beleszerethetünk. Ha számunkra már nem jelentenek értéket a darabok, akkor szuper megoldás lehet egy barátnős ruhacsere-party, ahol mindenki szabadon „lerabolhatja” a vágyott darabokat.

Ezen túl a DIY-őrület derekán remek opció lehet az otthoni újraszabása is a régi darabjainknak. Kinyúlt aljú basic felsőből így válhat trendi croptop, vagy egy régi kabátunk zipzára még jól jöhet egy vászontáskába varrva is.

3. Spóroljunk az energiával!

Tudtad, hogy ha 30 fokon mosunk a 60 helyett, akkor fele annyi energiát használ a mosógépünk? Tervezzük hát újra a mosási rutinunkat, mert így nem csak pénzt, de energiát is megspórolhatunk. Ráadásul a ruháink színe is tovább marad élénk.

Arról már nem is beszélve, hogy a szárítógépet is érdemes mellőzni, ha lehetséges. A tavaszi, friss levegő tökéletesen alkalmas a ruhaszárításra. Amivel szintén pénzt és energiát spórolunk, így kevésbé terheljük a környezetünket, ha megvárjuk, míg teljesen tele tudjuk pakolni a mosógépet. Tudtad, hogy elég egy ökölnyi helyet hagyni a mosógépben ahhoz, hogy a ruhák szépen kimosódjanak?

+1 Dönts tudatosan!

Számos márka már a címkén is szembetűnő módon jelzi, hogy zöld alapanyagokkal dolgozik, ezzel is könnyítve a vásárlók dolgát. A H&M üzleteiben is érdemes figyelnünk a zöld címkét, Conscious megjelöléssel.

Ezen túl 2012 óta a márka minden évben bemutatja a H&M Conscious Exclusive kollekcióját is, mely évről évre innovatív, fenntartható anyagokkal mutat irányt a fast fashion jövőjének.  Az idei Conscious Exclusive kollekció 2018. április 19-től lesz elérhető világszerte a kijelölt H&M üzletekben és online, itthon a Váci1-es üzletben. Döntsünk okosan, akkor is, ha ruhákról van szó, hiszen mindig van alternatíva!