Türkiz kerámiák a Balaton mellől

2019. április 10.
Lengyel Zsuzsi munkáit megtaláljuk kis design-kukckókban, éttermekben és minden vasárnap a Káptalantóti piacon. Mára már védjegyévé váltak a türkizkék kerámiák, ami nem csoda, hiszen a legnagyobb inspirációja maga a Balaton!

Zsuzsi 2006 óta foglalkozik kerámiák készítésével. Egy őrségi kirándulás alkalmával megfigyelhetett egy kedves fazekast munka közben és ez a látvány nagy hatással volt rá. Abban az időben a lányai a győri Kovács Margit Képzőművészeti Szakközépiskolába jártak, és egy szülői értekezletre sietve Zsuzsi megpillantott a falitáblán egy  hirdetést egy induló felnőtt fazekasképzésről, ő pedig még aznap jelentkezett…így kezdődött minden!

„Megtanultam az alapokat,és azóta saját magamat képzem. Nagyon szeretem a munkámat, fantasztikus érzés, ahogy a fejemben megszületik egy saját ötlet, gondolat, és ezt megvalósítom a kerámiában. A korongozás teljesen kikapcsol, csak én és az agyag vagyunk akkor, és a kezem hatására megszületik az alkotásom.Több hét, hónap múlva pedig látom és érzem azt, hogy amit készítettem másnak is boldogságot okoz. Ezért érdemes dolgozni! ”

lengyel_zsuzsi_keramia1_1.jpg

Minden darabot én készítek, beleteszem a szeretetemet az energiámat. A természet nagy hatással van rám, ez a kerámiáimon is nagyon látszik, a Balaton közelsége elképesztően inspirál. A türkizkék munkáimban próbálom visszaadni ezt a gyönyörű színt ami minden nap más. Ezek a munkáim a „Balaton kék” kerámiák! A kék egyébként végigkísér, a víz mindig ott volt az életemben: Szarvason a Körös, Győr, ahol a műhelyem van, a vizek városa, és a Balaton…leírhatatlan a látványa!

Zsuzsi mindenféle szépséget készít, az apró díszektől kezdve a kanalakon, bögréken, tányérokon, tálkákon, tálakon, szappantartókon, faliképeken, házi áldásokon, csempéken, házszámokon át, egészen a lámpaburákig. Természetesen nem csak türkiz mázzal dolgozik, szereti a natúr, krém, púder, szürke és zöld színeket is. A kerámiákat egyedül készíti, szívvel-lélekkel, minden darab az ő keze munkáját dicséri. Kerámiáit minden vasárnap a káptalantóti piacon árulja, illetve megtalálhatóak még Tihanyban a Levendula boltban, és Szigligeten a Liget gyöngyében.

PandArte