Anyatermészet: 6 újítás a zöldebb háztartásért

2019. április 18.
Tényleg nem egyszerű gyerekek mellett környezetbarát háztartást vezetni, de egyáltalán nem lehetetlen. Az Anyatermészet eheti cikkében ehhez adunk néhány szuper tanácsot.

Nem vagyok aktív környezetvédő, szinte minden hónapban vásárolok fast fashiont, és a bevásárlásaim nagy részét nem a piacon bonyolítom. Mostanában mégis egyre jobban törekszem arra, hogy amit veszek, környezetbarát, etikus és vegyszermentes legyen, nem utolsó sorban azért, mert akinek kisgyereke van, azt hatványozottan szólítja meg a környezetvédelem témája. Szörnyen bánom, hogy nem kezdtem el mosható pelenkázni, kényszeresebb napjaimon idegesít még egy ártatlan matrica is, amit a gyerekek a szupercuki orvosi rendelőben kapnak a doktor bácsitól, ha nem üvöltenek bele senkinek az arcába (vagy ha igen, tulajdonképpen akkor is). De nem a gyerekeimet okolom a túlfogyasztásért: oké, húsvéti csokitojás nélkül mi felnőttek mondjuk pont meglennénk, ők meg azért nagyon vágynak az édességre, de alapvetőn szerintem a felnőttek azok, akik ezeket a lehetőségeket megmutatják nekik. Mindenesetre most mutatok hat újítást a háztartásunkból, amivel könnyítek a lelkiismeretemen.

1. Növényi ital készítő

Ez most nálunk a legfrissebb fejlemény, mert egy nap meguntam, hogy tonnaszám cipelem haza a bedobozolt, kupakos növényi tejeket, elegem lett abból a töménytelen szemétből, ami a tejeskávézásommal jár. Nem kis lemondás a részemről, hogy nem bocitejet öntök bele, pusztán azért, mert nem akarom a nagyipari állattartás zsebét tömni, és ha a kisfiam pár hetente kér egy kakaót, azt is zab- vagy rizstejből főzzük. A tehéntej ellen szól nálunk még a családban gyakori pollenallergia, és óvjuk az érzékeny bőrű kisbabánkat is. A házi rizstej receptjének a tökéletesítése még előttem áll, de már most látom, hogy a szelektív szemetesünk mennyivel könnyebb lesz majd a hét végén. Én beruháztam egy gépre, elsősorban, mert lusta vagyok a témával húsz percnél többet foglalkozni, de növényi tejet gép nélkül is nagyon egyszerűen készíthetünk otthon. Én csak beleöntöm a gépbe az olajat, a rizst és a vizet, esetleg némi kókuszt, és hamarosan már sípol is, hogy kész. Nagyon sűrű tej lesz belőle. A recept tökéletesítése még előttem áll, persze ki akarom próbálni zabból és mandulából, kesudióból is, izgulok, hogy meg lehet-e főzni majd a slágernek számító zabtejes borsófőzeléket a házi tejből is, és már most látom, hogy a szelektív szemetesünk mennyivel könnyebb lesz majd a hét végén.

2. Ruha adok-kapok

Kell ehhez persze az a sok elkötelezett, fáradtságot nem ismerő anyuka a környezetemben, akiktől rengeteg használt női- és gyerekruhát szerzek, amik egyébként sokkal szebbek és izgalmasabbak is, mint amit a plázák kínálatából le tudnék akasztani. Rendszeresen válogatom át én is a ruhatárunkat, és szívfájdalom nélkül adok kölcsön vagy ajándékba, ezen a vonalon is bízva a jó karma törvényében. Azoknak, akik hozzám hasonlóan képesek belecsúszni abba, hogy a rosszkedvüket vagy a stresszt vásárolgatással csillapítsák, azt is elmesélem, hogy egy üzenet, amiben valaki arról értesít, hogy az előszobájában egy zsák kiválogatott ruha van nekünk félretéve, simán kenterbe veri azt az érzést, ami a boltból hazahozott zsákmány kicsomagolásakor tör elő. Szóval, ha van öt felső a szekrényetekben, amit nem hordtatok már fél éve, adjátok tovább, hátha másnál jobb helyen lesz! A Bagázs Bazár például csodálatos gyerek- és felnőtt ruhavásárokat is tart mostanában!

3. Ecetes tisztítószer

Megálltam, hogy külön ezért vegyek egy szép új flakont, és egy sima kiürült tisztítószeres spricnit, ezt töltöttem meg ecettel és vízzel, amivel a konyhai felületeket és az ebédlőasztalt törlöm át, meg a wc-t takarítom. Most, hogy a kislányom már etetőszékben ül, és nagyjából minden étkezés végén megpróbálja a háta mögé hajítani a tányért, minimum napi háromszor kell alaposan körbenyalni ezt a körzetet, a fiúk meg, hát: mellépisilnek. Sokkal jobb a lelkiismeretem amióta vegyszermentesen fújkálok, pláne, mivel, mint kábé minden mást, ezt is a tizenegy hónapossal a kezemben csinálom.

4. Bioporszívó

Nem új az otthonunkban, de most újra igazán bevetésen van házi bioporszívónk, a kiskutyánk. Nem azt állítom, hogy mindenki fogadjon örökbe egy állatot, de ha már van, miért ne engedjük be egy kis takarításra? A környezetvédelemben persze az a legnehezebb, hogy iszonyatos mennyiségű extra gondolkodást követel, de akármennyire is igyekszünk gondosan tervezni a bevásárlásunkat, a heti menüt és az adagokat, szerintem kisgyerekkel akkor sem kiküszöbölhető, hogy ételt kelljen kidobni. Elképesztő mennyiségű maradékot termelünk, pláne, ha ül az asztalnál (válogatós) gyerek is, és tényleg megrendítő élmény lehet a családi ebédek közben lehajított és utána szemetesbe kotort élelem mennyisége annak, akit zavar a túlfogyasztás. A falatkás hozzátáplálással, amit mi nagyjából követünk, egyébként extra sok kosz jár, ami felett én sokkal könnyebben hunyok szemet így, hogy valaki előtakarít. A mi kutyánk csodálatos maradékfelszippantó, ennek több haszna van: nem kell elővenni az árammal működő porszívót, és amit a gyerekeim nem esznek meg, azt valaki mégis hasznosítja. Nekem a maradékot is jobb érzés a kutya táljába önteni, mint a szemetesbe. (Ettől függetlenül persze van saját étele, nem az asztali maradékunkon él). Míg mások az etetőszék alá rakott viaszosvászon terítővel bindzsiznek és egyéb válogatott praktikákkal teszik elviselhetőbbé a kezdő falatozók kosztermelését, addig mi simán csak elnézzük Sárinak, hogy az asztal alatt nassolgat.

5. Zacskók, zacskók mindenhol

Tartok pár textilzsákot és használt papírzacskót a hátizsákomban, a babakocsiban és a kabátzsebemben is, és nagyon igyekszem, hogy ne csak a zöldséget, gyümölcsöt, de a kiflit, szendvicset és péksüteményt is ebbe kérjem, bármennyire is próbálnak lebeszélni időnként a boltosok. Senkit nem szeretnék felesleges új tárgyak megszerzésére buzdítani, de szerintem a Kivibag csodaszép zsákjai abszolút inspirálóak, és meghozzák az ember kedvét, hogy búcsút intsen a műanyag zacskónak.

6. Élmény vagy hasznát ajándék

Megbarátkoztam a gondolattal, hogy élményt, és ne tárgyat adjunk ajándékba, a közelgő születésnapokra közös hétvégézést, belépőt vagy koncertjegyet keressek, és hogy a kislányom születésnapjára egy adományboltban vett, szupercuki egeres használt fajátékot vegyek a netről rendelt design menőségek helyett. Mondjuk, ebben sokat segít az is, hogy nagyon szép gyerekdolgokat lehet találni használtan, bár tény, hogy a felkutatás és az átvétel még mindig plusz energiát követel.

+1: Ebben a szezonban korábban (szeptember) kezdtük el a családi immunerősítést, mert volt a fedélzeten egy ovikezdő és egy csecsemő is. Irtó hálás vagyok, hogy az idei telet megúsztuk komoly betegség nélkül, és a gyógyszertár helyett csak a bioboltban meg az aromaterapeutánál vásároltunk, ami, lássuk be, a bolygónk szempontjából is sokkal, de sokkal jobb.

Szerző: Kovács Kata
Fotó: Unsplash.com