Miért lett Offred a szolgálólány?

2019. április 21.
Nem véletlenül lett Margaret Atwood szolgálólánya Offred, és kapta a kannibál a Hannibal nevet. A szereplők nevei szerves részei a történetnek, formálják a karaktert.

Margaret Atwood feminista disztópiájának főhőse egyszerűen Offredként küzd a túlélésért a Gilead Köztársaságban. Az egyik oka annak, hogy Atwood regénye modern klasszikussá vált, a szereplőnevek leleményes használata. “A nevet a Fred férfinévből képeztem, elláttam egy előtaggal, amelynek jelentése valakihez tartozik” – magyarázta Margaret Atwood. “A név másik olvasati lehetősége, az offered, jelentése a vallásos felajánlás vagy valamilyen áldozat felajánlása szent célból” – tette hozzá az írónő, aki elfogadja, hogy a filmsorozat óta June-nak hívják hősét, de kiemeli, hogy sosem állt szándékában így nevezni a főszereplőjét.

A szerzők gyakran választanak olyan nevet hősüknek, ami megmutatja a társadalmi helyzetüket vagy árulkodik jellemvonásaikról. Gondoljunk csak Hannibal Lecterre A bárányok hallgatnak című filmből. Biztos, hogy jobban emlékszünk a karakterre azért is, mert a neve rímel a kannibálra. És az sem véletlen, hogy az utána nyomozó FBI-ügynök a Clarice Starling nevet kapta, hiszen ez egy kismadárra utal, ami keresi az útját a nagyvilágban.


De évszázadok óta találhatunk olyan irodalmi neveket, ahol a főhősök neve hatott a köznyelvre, és nem fordítva. Charles Dickens Karácsonyi ének című regényének fösvény főhőse, Scrooge a szűkmarkúság és az ünnepek utálatának szinonimájává vált. És amikor a tudósok felfedezték, hogy egy elvesztett szerelemhez való ragaszkodás fizikai függőséget okozhat, elnevezték Miss Havisham – hatásnak, a Szép remények tragikus és világtól elhagyottan, magányosan élő főszereplője után.

De hogy választanak nevet a szerzők? Gyakran kölcsönöznek nevet mellékszereplőiknek futballistáktól vagy zenészektől például. Ha hallanak egy érdekesen hangzó nevet, sokan feljegyzik, hogy egy későbbi írásukban felhasználhassák.

Ha még mindig kétségeink vannak, hogy a nevek döntő jelentőségűek egy könyv klasszikussá válásának szempontjából vagy sem, kérdezzük meg magunktól: vajon Margaret Mitchell klasszikusa, az Elfújta a szél, szert tett volna ekkora sikerre, ha a főszereplőt Scarlett O’Hara helyett mondjuk Pansynek hívták volna?

Fotó: Profimédia/Red Dot