Joseph Fiennes nem akart több nemi erőszakot A szolgálólány meséjébe

2018. augusztus 01.
A Fred Waterfordot alakító színész úgy érezte, az a bizonyos nemi erőszak nem jellemzi karakterét, ezért addig küzdött, míg a sorozat írói is ejtették a jelenetet.

A második évadban (és akkor most csak óvatosan, mert jön néhány spoiler) a legmegrázóbb nemi erőszakot kellett végignézniük a sorozat rajongóinak, pedig tulajdonképpen már az első pillanattól kezdve nemi erőszak volt minden „ceremónia”. Ezt a hátborzongatóan ábrázolt erőszakot Fred Waterford karaktere követte el, de az őt megformáló Joseph Fiennesnak hála már nem kellett látnunk egy legalább ugyanilyen nyomasztó jelenetet tőle.

A szolgálólány meséjének írói eredetileg azt szerették volna, ha Waterford megerőszakolná feleségét kanadai hotelszobájukban, miután szembe kellett néznie Offred/June megmenekült férjével, Luke-kal, de Joseph Fiennes hevesen tiltakozott a jelenet ellen. „Azt hiszem, akármennyire gyűlöletes, piszok és gonosz karakter is Fred, azért egy kicsit meg kell védenem” – mondta egy interjúban a színész, akit Emmy-díjra is jelöltek alakításáért. „A kilencedik részben lett volna egy jelenet, amikor Frednek meg kellett volna erőszakolnia Serenát a hotelszobában, miután találkozott Luke-kal, de valahogy nem stimmelt nekem a dolog. Muszáj volt kiállnom ez ellen és megtagadnom, mert úgy éreztem, hogy hiába olyan Fred, amilyen, azért valahol ő is ember.”

Fiennes úgy érezte, karaktere nem tenne ilyesmit, aggodalmairól pedig hosszú leveleket írt A szolgálólány meséjének íróihoz. Végül annyira kitartóan küzdött, hogy a jelenet tényleg nem került be a sorozatba. Ez persze keveset változtat a végeredményen: a második évad nagyon ellentmondásosra sikerült, sokak szerint már a kínzáspornó határait súrolja a dramaturgiailag vagy karakterfejlődés szempontjából nem mindig motivált, explicit erőszakábrázolással.