A légszennyezés csökkenti az intelligenciát

2019. április 26.
Nem elég, hogy a légszennyezés csökkenti az intelligenciát, a belélegzett levegő megváltoztathatja a viselkedést, agresszívvá tehet.

A nem is olyan távoli jövőben könnyen lehet, hogy a rendőrök és a bűnmegelőzés árgus szemekkel figyelik majd a légszennyezési adatokat, és oda csoportosítják az erőforrásaikat, ahol a legrosszabb levegőminőséget jelzik. Ez úgy hangzik, mint egy sci-fi cselekménye, ám a legújabb tudományos tanulmányok szerint nagyon is valószínű forgatókönyv.

A Londoni Közgazdaságtudományi Iskola kutatója, Sefi Roth összefüggést keresett az iskolai teljesítmény és a levegő minősége között. Így bizonyos vizsgák napján megvizsgálta a légszennyezettségi adatokat. Kutatásában úgy találta, hogy a rosszabb levegőminőségű napokon rosszabbul teljesítettek a diákok, mint azok, akik tisztább levegőben írhatták meg a teszteket. Tíz éven át követték diákjaik teljesítményét, és a végeredmény sem mutatott mást: akik szennyezettebb levegőben tanultak, rosszabb eredményekkel végezték el az egyetemet.



Egy másik tanulmányban a bűnelkövetési adatokat vetették össze az adott nap légszennyezettségi adataival, több régióban is. Az eredmények azt mutatták, hogy függetlenül attól, hogy gazdagabb vagy szegényebb lakónegyedekről van szó, a rosszabb levegőminőségű napokon kimutathatóan és jelentősen több bűnesetet követtek el. Nem csak az angliai kutatás mutatott ki összefüggést a légszennyezés és a bűnözés között. Az amerikai MIT kutatói kilenc év adatait vizsgálták át az Amerikai Egyesült Államok kilencezer városában, és szintén szoros kapcsolatot találtak a rossz minőségű levegő és olyan súlyos bűncselekmények elkövetése között, mint gyilkosság, nemi erőszak, rablás, autólopás, súlyos testi sértés.

A kutatási eredmények arra utalnak tehát, hogy a légszennyezés összefügg az ítélőképességgel, káros hatással van a pszichés egészségre, rontja az iskolai teljesítményt és agresszívvá tehet. Ezek az eredmények azért is aggasztóak, mivel a WHO jelentése szerint a világ népességének fele városi környezetben él, és többet utazunk, mint valaha. Így tízből kilenc ember rendszeresen olyan levegőt lélegez be, mely nem csak káros, de egyenesen veszélyes az egészségre. A légszennyezés kilencmillió embert öl meg évente. És ehhez tulajdonképpen hozzáadhatjuk a gyilkosságok egy részét is?

Forrás: BBC Future
Fotó: Unsplash