20 perc a parkban tiszta boldogság

2019. március 10.
Itt a tavasz, egyre hívogatóbb a természet, legyen szó sűrű erdőről vagy csak egy közeli parkról. Ha eddig nem értékeltük annyira a szabadban töltött időt, ezután gondoljunk csak arra, hogy fél óra után is boldogabbak és egészségesebbek lehetünk.

Időzni a szabadban, főleg ha zöldben tehetjük, a legegyszerűbb módja az egészség és a boldogság gyors felturbózásának. Csökken a stressz, a vérnyomás, a pulzusszám, miközben a könnyed testmozgástól jókedvünk lesz és a lelkünk is egyensúlyba kerül. Néhány orvos receptre írja fel a szabadban töltött időt pszichés betegségektől szenvedő pácienseinek. És most egy új tanulmány azt is bebizonyította, hogy egészen rövid idő elég ahhoz, hogy ezek a jótékony hatások érvényesüljenek. “Elég húsz perc egy parkban, hogy javuljon az általános közérzet. Még testmozgást sem szükséges végezni” – magyarázta Hon Yuen, a kutatás társszerzője, az Alabama Egyetem rekreációs tanszékének vezetője.



Közel száz felnőttet vizsgáltak a tanulmányban. Az alabamai Birmingham három parkjában végezték a kutatást, a nyári és őszi hónapok alatt. A résztvevőknek fitness karórákat adtak, ezekkel mérték a fizikai aktivitásukat, de a kutatásvezetők nem határozták meg, mennyi időt kell eltölteniük a zöldben vagy hogy mit csináljanak a parklátogatás alkalmával. A kikapcsolódás előtt és után is kikérdezték a résztvevőket az általános állapotukról, kedélyállapotukról. Átlagosan 32 percet töltöttek el egy-egy alkalommal a parkban, harmaduk végzett valamilyen közepes intenzitású testmozgást. A résztvevők hatvan százalékánál tapasztaltak javulást a közérzetükben a parklátogatás után. A fizikai aktivitás azonban nem mutatott összefüggést a jókedv szintjének növekedésével, pedig számos korábbi tanulmány jutott arra a következtetésre, hogy a szabad levegőn végzett testmozgás szoros kapcsolatban van a mentális egészséggel. “A legtöbb embernek már maga a zöldben eltöltött pihenés elég ahhoz, hogy feltöltődjön” – mondta Hon Yuen.

Az amerikai orvosok közül egyre többen tényleg receptre írják fel a parklátogatást, mint például Dr. Robert Zarr washingtoni gyermekorvos. Ezek a receptek azt tanácsolják a pácienseknek, hogy minden héten legalább egy órát töltsenek a szabad levegőn, és ha lehet teniszezzenek, focizzanak, vagy egyszerűen sétáljanak. “Szemléletváltáson megy keresztül épp a parkokhoz való hozzáállás: felismertük, hogy a park nem csak egy hely, ahol kikapcsolódhatunk, hanem határozottan javítja az egészséget” – mondja Dr. Zarr, aki megalapította a Parkot Receptre mozgalmat, hogy mások is felírják ezt a gyógykezelést pácienseiknek, különösen azoknak, akik kóros elhízástól, magas vérnyomástól, kettes típusú diabétesztől szenvednek. Persze a természetben eltöltött idő nem helyettesíti a hagyományos gyógyszereket, de ha kellő kitartással tölti idejét a beteg a szabadban, egy idő után az életmódváltás olyan hatásos lehet, hogy akár a gyógyszermentességet is elérheti. Azért ez elég erős motiváció a legtöbb beteg számára.

Fotók: Unsplash