Laboratóriumban növesztett gyémánt a környezettudatos házasodóknak

2019. május 02.
Az igazán környezettudatos házasodók ma már inkább a laboratóriumban növesztett gyémántot választják a bányászott helyett.

Az esküvői szezonban gyakori kérdés, honnan szerezze be az ifjú pár a jegygyűrűket. Az igazán környezettudatos házasodók ma már inkább a laboratóriumban növesztett gyémántot választják a bányászott helyett. A Couple nevű új online gyűrűtervező vállalkozás gyönyörű eljegyzési gyűrűket készít mesterséges gyémántokból, így biztosak lehetnek benne a vásárlók, hogy átlátható és etikus ékkövet kapnak a gyűrűjükbe.


A gyémántokat alapvetően a föld mélyéből bányásszák, gyakran rendkívül környezetromboló módszerekkel, melyek egész ökoszisztémákat tesznek tönkre. A talajerózió, a felszín eltüntetése és a víz szennyezése élhetetlenné teszik a gyémántbányászat területét. Emellett a drágakőben gazdag országok számos társadalmi problémától szenvednek: polgárháborúk, diktatórikus katonai vezetés alatt álló afrikai országok, ahol az emberi jogokat semmibe veszik és korrupt módon zajlik a gyémántkereskedelem az állam vezetőinek kezében. Jeff Brenner és Alan Shuster, az amerikai ékszercég két alapítója a laboratóriumban létrehozott gyémántokkal ezeket az etikai és ökológiai problémákat akarta kiküszöbölni. Az általuk növesztett gyémántok teljesen hasonlóak a természetes drágakövekhez, ám nagyobb méret is vásárolható ugyanakkora árért. Kézzel csiszolják az ékszerekhez a köveket, és klasszikustól a modernig választhatnak négy modell közül a vásárlók, ráadásul élethosszig garanciával.

Fotó: Unsplash