„Csak akkor kész egy kiscipő, amikor mindketten úgy látjuk: tökéletes!”

2019. május 04.
Anyák napja kapcsán olyan anya-lánya párosokat mutatunk be, akik között munkakapcsolat is van, akik együtt alkottak meg valamit. Mai cikkünkben bemutatjuk a mongol származású Altantuya Mayet, aki édesanyjával, Tavkhai Tuyanával közösen alapította meg egyedi kiscipőket gyártó brandet, a Mini Moccát.

Azoknak a kisgyermekes anyukáknak, akik szeretik a egyedi tervezésű babaholmikat, biztosan nem kell bemutatnunk a mongol származású Altantuya Mayet. A kedves, mosolygós, két gyermekes anyuka a 90-es években költözött Magyarországra  édesanyjával, azóta is Budapesten élnek, magyar nevelőapukájával. A tervezői vásárokon, kiállításokon leginkább Mayeval találkozhatunk, de mindazt kevesen tudják, hogy a Mini Mocca baby Moccasin márka nem egyszemélyes vállalkozás. Édesanyjával, Tavkhai Tuyanával közösen alapították a brandet. „Anyukám szakmája varrónő, így amikor megfogalmazódott bennem, hogy mivel szeretnék foglalkozni, nem is volt kérdés, hogy őt kérem fel társamként”- meséli Maye.

„Közgazdászként diplomáztam és nagyon sok évig egy multinacionális kereskedelmi cégnél dolgoztam. A Mini Mocca valójában úgy indult, hogy 4 évvel ezelőtt, amikor megszületett a nagyobbik fiam, kapott egy bőr babacipőt, ez adta az inspirációt. Anyukám meglátta a kis mokaszint és azt mondta, hogy ő ezt meg tudná varrni. Persze ott és akkor mindezt viccnek szánta, hiszen soha életében nem dolgozott még addig bőrrel. Kíváncsiságból készítettünk pár prototípust. Először a baráti körünknek mutattuk meg, és olyan sikert arattak a kézi készítésű mokaszinok, hogy egyre többen kértek fel minket az egyedi, kimondottan névre szóló kiscipők tervezésére. Ezek után azt hiszem nem meglepő, hogy soha többet nem vágytam vissza a multi cégbe.”

A fotós kamerái előtt ülve is sugárzik róluk a békesség, a nyugalom, az egymás iránti tisztelet. Megsimítják egymás arcát, megigazítják egymás ruháját. Azt mondják, a vállalkozásban is tökéletesen kiegészítik egymást, egyenlően veszik ki részünket a munkában. Egy új kollekciót mindig közösen álmodnak meg. Maye kereskedelmi múltja és Tuyana varrás tudása, szakmai tapasztalata jó összhangban van egymással. Folyamatosan képzik magukat. Maye idővel megtanulta a bőr mokaszinok modellezését és szabását, így maximálisan édesanyja keze alá tud dolgozni.

„Nagyon szeretünk együtt kreatívkodni, minden együtt töltött időért hálásak vagyunk. Jó érzés, hogy mi egymás támaszai lehetünk a kihívásokkal teli vállalkozásunkban. És, hogy mitől működünk jól közösen? Feltétel nélkül megbízunk egymásban, és ha valami nem tetszik, azt kimondjuk, nincs köntörfalazás. Maximalizmusát azt hiszem a lányom tőlem örökölte, csak akkor adunk ki kezünkből kiscipőt, amikor mindketten úgy látjuk: tökéletes” – mosolyog Tuyana.

Anyának és lányának legnagyobb elismerése, amikor az utcán babákon látják viszont a Mini Mocca cipőket. Inspirációt leginkább a külföldi kiállításokon szoktak magukba szívni, de azt vallják eltökéltség és motiváció nélkül nincs sikeres vállalkozás.

Saját cégük vezetése ad számukra egyfajta szabadságot. Úgy osztják be idejüket, ahogy ők szeretnék. Ha kell, akár késő estig készülnek egy vásárra,  de ha tehetik akkor beiktatnak egy közös vásárlást vagy főzést. „Leginkább mongol ételt főzünk, ami nagy élmény nekünk és a gyerekeknek is. Ilyenkor kézzel gyúrjuk és nyújtjuk a tésztát, hihetetlen mennyire jó családi móka.”

Szerző: Turbék Ildikó Fotó: Schaefer Helga