Csokoládémousse torta anyák napjára

2019. május 02.
Kevés jobb anyák napi ajándék van a házi készítésű, csupacsoki édességnél, de persze bárkit bármikor meglephetünk ezzel a mennyei tortával!

A házi készítésű torta az egyik legszuperebb ajándék: szívvel-lélekkel összerakott, boltban, de még egy menő cukrászdában sem beszerezhető házias finomság. Ha édesszájú az anyukánk, tökéletes ajándék lehet anyák napjára, ráadásul (nem mintha sajnálni kellene az időt az édesanyánkra) tényleg nagyon gyorsan elkészül. Akkor a legjobb meglepetés, ha együtt eszünk belőle egy-egy szeletet, iszunk hozzá egy csésze kávét és hosszasan elbeszélgetünk az anyuánkkal!

De őszintén szólva bármikor, bármilyen alkalomra – vagy épp minden apropó nélkül is –  meg lehet sütni!

Hozzávalók:

  • 280 gramm étcsokoládé
  • 9 evőkanál sózatlan vaj
  • 6 nagyobb tojás szobahőmérsékleten, szétválasztva
  • egy csipet só
  • 3/4 csésze cukor
  • 2 evőkanál brandy
  • 1 teáskanál porcukor

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra! A sütőrácsot tegyük a sütő alsóbb-középső részére.
  2. Az étcsokoládét a vajjal együtt gőz felett olvasszuk meg! Tegyük félre, míg picit kihűl.
  3. Egy nagyobb tálban keverjük össze a tojások sárgáját 1/2 csésze cukorral, majd adjuk hozzá a brandy-t és végül a csokoládés keveréket.
  4. Elektromos habverővel verjük fel a tojásfehérjéket egy csipet sóval, míg kemény habot kapunk. Adjuk hozzá a maradék 1/4 csésze cukrot, verjük fényes habbá!
  5. A tojásfehérje felét óvatosan forgassuk a csokoládés masszába, majd ha elkevertük, adjuk hozzá a másik felét is! Tegyük a keveréket enyhén kivajazott tortaformába, amit oldalt és alul csomagoljunk be 2-3 réteg alufóliába!
  6. A tortaformát állítsuk egy tepsibe, amit töltsünk fel forró vízzel úgy, hogy a víz a tortaforma falának feléig érjen! Süssük a tortát 45 percre, hogy a belseje még folyós legyen!
  7. Vegyük ki a tortát a vízből és hagyjuk kihűlni. Hámozzuk le a fóliát és vegyük ki a formából! Tálalás előtt hintsük meg egy kevés porcukorral!