Dánia a legkevésbé feminista ország

2019. május 19.
Idén Dánia lett a második azon a listán, ahol a legjobb nőnek lenni. Ennek ellenére, vagy talán pont ezért, egy másik kutatás eredményei szerint a pici skandináv állam a legkevésbé feminista a fejlett világ országai közül.

A nemek közötti kicsi fizetési szakadéknak és a gyermek születése utáni rugalmas otthonmaradási szabályoknak köszönhetően Dánia a második helyen végzett azon a listán, ahol azt vizsgálták, hol a legjobb a nőknek a világon. A Cambridge Egyetem másik kutatása szerint Dánia egyúttal a legkevésbé feminista ország is.

A felmérésben résztvevők közül hatból csak egy személy vallotta magát feministának, és harmaduk úgy gondolta, hogy utánafütyülni egy nőnek nem elítélendő viselkedés. Ötből két dán nő vélekedik úgy, hogy a #MeToo mozgalomnak van egy kedvezőtlen felhangja is. A The Globalism Project nevű felmérésben 25 ezer nőt kérdeztek meg a fejlett világ legnagyobb országaiból a populizmus, migráció és kulturális berögződések témakörében. De a feminizmussal kapcsolatos nézetek csak egy részét jelentik a vizsgálat eredményeinek.

A Dániában tapasztalt ellenérzések a feminista címkével kapcsolatban azért is meglepőek, mert a szomszédos országokban, például Svédországban, pont ellenkezőleg vélekedtek a megkérdezettek. Míg a dán nőknek csupán negyede gondolta úgy, hogy feminista, Svédországban a megkérdezettek közel fele vallotta ezt. Az is rendkívül meglepő, hogy Dánia mellett Nigéria volt az az ország, ahol elfogadóan álltak a megkérdezett nők az olyan megnyilvánulásokhoz, minthogy az utcán a nők után fütyülnek férfiak. “A kultúránkban gyökerezik, hogy nem tekintjük rasszistának vagy szexistának az ilyen kétes megnyilvánulásokat, ha nem sérti azt, aki felé irányul”- próbált magyarázatot adni a furcsa eredményre Rikke Andreassen, a dán Roskilde Egyetem kommunikációval kapcsolatos tanulmányainak professzora.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash