Ezek a legjobb és legrosszabb országok a nők számára

2019. április 01.
Miközben globális szinten továbbra is igen magas a szexuális zaklatások és a családon belüli erőszak mértéke, nem meglepő, hogy sok nő fél egyedül az utcára lépni. A nők élete rengeteg kihívással jár a mai társadalomban, ezt persze az is befolyásolja, hogy hol élnek. Egy tanulmány összeszedte, melyek napjainkban a legideálisabb (és legrosszabb) országok a nők számára.

A Nestpick által létrehozott 2019 Women’s Liveability Index (A nők élhetőségi mutatója 2019-ben) 100 ország  elemzésével jött létre, ennek során számos olyan tényezőt vettek figyelembe, amelyek a nők mindennapi életét befolyásolják. Az elemzés többek között olyan faktorokat vett tekintetbe, mint a családon belüli erõszak, a nemek közötti bérszakadék, a menstruációs szegénység, a női egészségügyi termékekre kivetett adó és az embercsempészet mértéke, valamint a nők várható élettartama. Ezen kívül figyelembe vette a nők biztonságának, iskolázottságának és egészségének minőségét, a nőket érintő törvényeket, valamint, hogy hány nő dolgozik a közigazgatásban, a különböző tudományterületeken, hányan mérnökök, vállalkozók vagy éppen professzionális olimpiai sportolók, és hányan foglalnak el vezetői pozíciót.

Magyarország a 30. helyen van a legélhetőbb országok között, az elemzés szerint pedig a 9,36 százalékos bérszakadék miatt november 26-a az a nap, amelytől kezdve az év végéig a magyar nők tulajdonképpen ingyen dolgoznak – de ez még így is viszonylag jó eredménynek mondható ebben a kategóriában. Amiben azonban globális szinten kiemelkedőek vagyunk az a szülési szabadság hossza, itt csupán Észtország, Szlovákia és Finnország előz meg bennünket.

A tanulmány azt a következtetést vonta le, hogy Norvégia a legélhetőbb ország a nők számára. Magas életszínvonalával, erős egyenlőségi jogszabályaival és 7,1 százalékos nemek közötti bérszakadékával erősen megszilárdította pozícióját, mint az egyik legkiemelkedőbb gazdaság a nemek közötti egyenlőséget illetően. A skála másik végén Nigéria került az első helyre a nők számára meglehetősen rossz körülményeket biztosító országok sorában, ezt követi Etiópia, Pakisztán és Uganda.

“Több nő költözik külföldre, mint valaha, mi pedig szerettünk volna létrehozni egy olyan forrást, amely segítséget nyújt ezeknek a nőknek abban, hogy jobban megértsék a potenciális életminőséget, amelyet a világ különböző országai nyújtani tudnak számukra. Míg az eredmény számos olyan országot is tartalmaz, amelynek van még hova fejlődnie annak érdekében, hogy javítsa a nők életszínvonalán, ez az index pozitív céllal jött létre, hogy ugródeszkaként szolgáljon ezen nemzetek számára. Hogy lássák, miben tudnának fejlődni, hogyan tudnák támogatásukkal és intézkedéseikkel a nők életszínvonalát növelni ezekben az országokban.” – mondta Ömer Kücükdere, a Nestpick vezérigazgatója.

TOP 10 LEGJOBB ORSZÁG A NŐK SZÁMÁRA

  1. Norvégia
  2. Svédország
  3. Kanada
  4. Finnország
  5. Izland
  6. Dánia
  7. Írország
  8. Szlovénia
  9. Ausztria
  10. Észtország

TOP 10 LEGROSSZABB ORSZÁG A NŐK SZÁMÁRA

  1. Nigéria
  2. Etiópia
  3. Pakisztán
  4. Uganda
  5. Mozambik
  6. Laosz
  7. Tanzánia
  8. Kamerun
  9. Egyiptom
  10. Ruanda

 

A teljes index itt érhető el: https://www.nestpick.com/womens-liveability-index-2019/

Forrás

Szerző: Nikolaidu Phaedra Daphné (gyakornok)
Fotó: Unsplash.com