Fülgyulladást diagnosztizálhat az okostelefonunk

2019. május 21.
Az egyik leggyakoribb betegség gyerekeknél a fülgyulladás, melynek felismerésében már a telefonunk is segíthet. Az orvost azért így sem szabad kihagyni.

Általában erősen ellenjavallt, hogy az internetről diagnosztizáljunk egészségügyi problémákat, ám a technológia fejlődésével akad azért olyan terület, ahol működhet a dolog. A Washington Egyetem kutatói fejlesztettek ki egy olyan okostelefonos applikációt, mely a szülőknek segíthet eldönteni, fülgyulladása van-e gyermeküknek vagy sem. Nem kell hozzá más, csak a telefon, egy papírlap és egy kevés halk zaj.


A papírt tölcsérré kell tekerni, és a hallójárathoz helyezni, hogy az applikáció hangjait, például madárcsiripelést, a gyermek fülébe továbbítsa. Az applikáció méri a hanghullámokat, melyek a dobhártyáról visszaverődnek. Ha savó vagy genny gyűlt fel a dobhártya mögött, a hullámok megváltoznak, ez alapján ismeri fel a lehetséges fülgyulladást a program. Ha ilyet tapasztal, az applikáció üzenetet küld a szülőnek, és figyelmezteti, hogy lehetséges a középfülgyulladás, és jobb, ha ellátogatnak az orvoshoz. A kutatók a Seattle-i Gyermekkórház fül-, orr-, gégészeti osztályán tesztelték applikációjukat, és 85 százalékban sikeresen ismerte fel a folyadék jelenlétét a középfülben. Ez megközelíti a hagyományos, vizuális vizsgálatok hatékonyságát.

Bár a rendszer ígéretes, hozzá kell tenni, hogy nem minden folyadékgyülem jelent automatikusan fülgyulladást, nem feltétlenül fertőzés következménye a fülben, illetve nem minden esetben szükséges orvosi beavatkozás. A szülőknek figyelembe kell venniük a többi tünetet is, például, hogy jelentkezett-e láz, nem szabad csupán az applikációra hagyatkozni. A kutatók szerint applikációjuk inkább azok számára lehet hasznos, akiknek a gyermekénél állandóan jelen van a folyadék, és folyamatosan ellenőrizniük kell az áramlását, hónapokon keresztül, míg eldől, hogy tubus behelyezése szükséges-e vagy sem. A folyadék otthoni ellenőrzése jó pár orvosi vizitet kiválthat. A program már engedélyezés alatt áll, és ha zöld utat kap, az okosórák EKG ellenőrző funkciója mellé kerülhet, mint okos diagnosztikai eszköz.

Forrás: Mental Floss
Fotó: Unsplash